Домашни франзели с маслини
Хлябове
Необходими продукти:
450 гр. брашно класик
50 гр. пълнозърнесто брашно
400 мл. хладка вода
10 гр. прясна мая
10 гр. сол
10 гр. мед
150 гр. зелени маслини
15 гр. зехтин
1 скилидка чесън
1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Разтваряме маята в малко хладка вода, като добавяме и малко мед. Разбъркваме добре и оставяме настрана за около десетина минути.
2. Междувременно смесваме брашната и добавяме сол на вкус и накрая след като маята се е разтворила добре и е набъбнала леко я изсипваме при останалите съставки.
3. Завиваме купата и оставяме тестото да втаса за около 2 часа на топло място или поне на стайна температура. Докато тестото си почива приготвяме плънката.
4. За плънката смесване нарязаните маслини със зехтина и наситнения чесън и оставяме настрана. След като тестото е втасало го разточваме на тънко и отгоре разстиламе плънката. Навиваме на стегнато руло, което разрязваме по дължина през средата на две половини.
5. Оплитаме двете половини една върху друга.
6. След като сме готови с разточването и плънката, поставяме франзелките в тава, покрита с хартия за печене и ги намазваме с едно разбито яйце.
7. Печем на предварително загрята на 225 градуса с вентилатор фурна за около 15 минути.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Калина Марчева от Хасково

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
