Дърпана баница
Баници
Необходими продукти:
- 500 гр. брашно София Мел Екстра
- 250 мл хладка вода
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 600 гр. масло
- 600 гр. сирене
- 150 гр. свинска мас
- олио за намазване на тестото.
Начин на приготвяне:
1. В дълбока купа пресяваме брашното, правим си кладенец и добавяме олиото, солта и оцета. Заместваме тестото, като то трябва да е меко и да не полепва по пръстите.
2. Тестото се разделя 3 равни части. Поставяме топките в чиния и ги намазваме много добре с мазнина, покриваме ги и ги оставяме за 30 минути на стайна температура.
3. Започваме да разтилваме с пръсти от средата на топката към края ръцете, ръцете трябва много добре да са намазанени.
4. Поставяме на кърпа леко раздърпаното тесто и отново с много мазани ръце започваме да дърпаме от вътре на вън. Кората трябва да стане много тънка и да се разтели на голям лист.
5. Намазваме големия лист тесто с разтопена свинска маст. Поръсваме обилно с натрошено сирене и изрязваме дебелите крайща. С помощта на кърпа навиваме на руло.
6. Готовото руло поставяме в тава, която е покрита с хартия за печене. Навиваме го на охльов и така повтаряме същите действия с останалите две топки.
7. Така подготвената баница намазваме със свинска маст.
8. Печем на 180 градуса в предварително загряна фурна.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Магдалена Тонева от Тетевен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване