Дърпана баница със сирене


Баници

Необходими продукти:

600 г. Брашно Баница София Мел
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 ч.л. олио
300 г сирене
150 мл разтопена (масло) - мас

Начин на приготвяне:

1. В купа пресейте брашното и оформете кладенче, добавете топлата вода, олиото, оцета и солта, разбъркайте и замесете меко и еластично тесто.

2. Разделете тестото на 20 еднакви по големина топки, подредете ги върху леко набрашнен плот и завийте с чиста кърпа за не по-малко от 20 минути, да почине тестото.

3. Намажете дъното на тава с диаметър 30 см с малко твърда мазнина.

4. Поставете топчетата в съд с разтопената, но не гореща, мас (масло) и ги оваляйте в нея.

5. Разточете с пръсти първото топче на тънка кора (възможно най-тънка) и поставете на дъното на тавата.

6. Отгоре поръсете 1 с.л. от разтопената мазнина и поръсете с част от натрошеното сирене. Така редувате кора, мазнина и сирене, като завършите с лист.

7. Издърпайте леко краищата на така оформената баница и ги подвийте отдолу към дъното на тавата (под баницата). С пръсти разтворете баницата да достигне стените на тавата, полейте с останалата мазнина и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна.

8. След като баницата добие златист цвят отгоре (това става след 20 минути печене), поставете лист алуминиево фолио и печете още 20 минути, общо 40 – максимум 45 минути. Готовата дърпана баница поръсете със студена вода и веднага завийте с чиста кърпа, да се задуши.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Анастас Колев от Смолян

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

17.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.