Дърпана баница със сирене
Баници
Необходими продукти:
600 г. Брашно Баница София Мел
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
1 ч.л. олио
300 г сирене
150 мл разтопена (масло) - мас
Начин на приготвяне:
1. В купа пресейте брашното и оформете кладенче, добавете топлата вода, олиото, оцета и солта, разбъркайте и замесете меко и еластично тесто.
2. Разделете тестото на 20 еднакви по големина топки, подредете ги върху леко набрашнен плот и завийте с чиста кърпа за не по-малко от 20 минути, да почине тестото.
3. Намажете дъното на тава с диаметър 30 см с малко твърда мазнина.
4. Поставете топчетата в съд с разтопената, но не гореща, мас (масло) и ги оваляйте в нея.
5. Разточете с пръсти първото топче на тънка кора (възможно най-тънка) и поставете на дъното на тавата.
6. Отгоре поръсете 1 с.л. от разтопената мазнина и поръсете с част от натрошеното сирене. Така редувате кора, мазнина и сирене, като завършите с лист.
7. Издърпайте леко краищата на така оформената баница и ги подвийте отдолу към дъното на тавата (под баницата). С пръсти разтворете баницата да достигне стените на тавата, полейте с останалата мазнина и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна.
8. След като баницата добие златист цвят отгоре (това става след 20 минути печене), поставете лист алуминиево фолио и печете още 20 минути, общо 40 – максимум 45 минути. Готовата дърпана баница поръсете със студена вода и веднага завийте с чиста кърпа, да се задуши.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Анастас Колев от Смолян
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване