Галет Капрезе
Други солени печива
Необходими продукти:
За тестото:
1 чаена чаша брашно София Мел Екстра
¼ чаена чаша София Мел Пълнозърнесто брашно
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка черен пипер
1 супена лъжица сушена мащерка
½ чаена чаша масло (125 грама), студено и нарязано на кубчета
3 до 5 супени лъжици ледена вода
За плънката:
4 супeни лъжици песто Дженовезе
7-8 сушени домати, консервирани в зехтин
1 чаена чаша мини моцарала, добре оцедена от саламурата (200 грама)
200 грама чери домати
¼ чаена чаша настъргано сирене моцарела
1 яйце за намазване на галета по борда
½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици кедрови ядки
пресни листа босилек
Начин на приготвяне:
За да направите тестото, в голяма купа смесете брашното, солта, черния пипер и мащерката. Добавете маслото и го притискайте в брашното с пръсти, докато сместа се превърне в едри трохи с големината на грах. Прибавете от студената вода постепенно, докато тестото се събере на топка. Ще бъде с малко неравна консистенция, но това е добре. Съберете тестото и го омесете за кратко върху леко набрашнен работен плод. Увийте го в найлоново стреч фолио и го притиснете, за да се оформи в плосък диск. Приберете тестото в хладилника за 30 минути.
Загрейте фурната до 180°С и поставете лист за печене в голяма тава.
За да приготвите галетата, извадете охладеното тесто и го разточете в голям кръг с дебелина около 7-8 милиметра, директно върху хартията за печене. Намежете пестото по повърхността на тестото, като оставите около 5 сантиметра от външната страна без намазване. Подредете върху пестото сушените домати, чери доматите и моцарелата. Овкусете с щипка сол и обърнете ненамазания борд към центъра, върху плънката. Намажете ръбовете на галета с разбито яйце и поръсете с настърганата моцарела. Поръсете с щипка сол и го поставете в загрятата фурна. Печете до златисто-кафяво, около 30-35 минути.
Извадете галета от фурната и го поръсете с пресен босилек и леко запечените в тиган кедрови ядки.
Сервирайте, докато е топъл.
Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване