Галет Капрезе Други солени печива

Необходими продукти:

За тестото:
1 чаена чаша брашно София Мел Екстра
¼ чаена чаша София Мел Пълнозърнесто брашно
½ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка черен пипер
1 супена лъжица сушена мащерка
½ чаена чаша масло (125 грама), студено и нарязано на кубчета
3 до 5 супени лъжици ледена вода

За плънката:
4 супeни лъжици песто Дженовезе
7-8 сушени домати, консервирани в зехтин
1 чаена чаша мини моцарала, добре оцедена от саламурата (200 грама)
200 грама чери домати
¼ чаена чаша настъргано сирене моцарела
1 яйце за намазване на галета по борда
½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици кедрови ядки
пресни листа босилек

Начин на приготвяне:

За да направите тестото, в голяма купа смесете брашното, солта, черния пипер и мащерката. Добавете маслото и го притискайте в брашното с пръсти, докато сместа се превърне в едри трохи с големината на грах. Прибавете от студената вода постепенно, докато тестото се събере на топка. Ще бъде с малко неравна консистенция, но това е добре. Съберете тестото и го омесете за кратко върху леко набрашнен работен плод. Увийте го в найлоново стреч фолио и го притиснете, за да се оформи в плосък диск. Приберете тестото в хладилника за 30 минути.
Загрейте фурната до 180°С и поставете лист за печене в голяма тава.
За да приготвите галетата, извадете охладеното тесто и го разточете в голям кръг с дебелина около 7-8 милиметра, директно върху хартията за печене. Намежете пестото по повърхността на тестото, като оставите около 5 сантиметра от външната страна без намазване. Подредете върху пестото сушените домати, чери доматите и моцарелата. Овкусете с щипка сол и обърнете ненамазания борд към центъра, върху плънката. Намажете ръбовете на галета с разбито яйце и поръсете с настърганата моцарела. Поръсете с щипка сол и го поставете в загрятата фурна. Печете до златисто-кафяво, около 30-35 минути.
Извадете галета от фурната и го поръсете с пресен босилек и леко запечените в тиган кедрови ядки.
Сервирайте, докато е топъл.

Кредит: Таня Донева - Вкусното ми хоби със Страст и Любов

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

29.04.2018

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.