Гризини“ Букви“
Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Класик
100 г София Мел Грис
300 мл вода
20 г мед
суха мая за 500 г брашно / 7г или 10 г според избраната марка/
50 г зехтин +допълнително 1-2 супени лъжици
10 г сол
75 г кашкавал или кашкавал + сирене
Смес от подправки за поръсване :
Чесън на прах
Сушен босилек
Пушен червен пипер
Сушен риган
Или вид и комбинации подправки по ваше желание.
Начин на приготвяне:
Замесете тесто от всички изброени продукти, като кашкавала го настъргвате на дребно, а сиренето натрошавате.
Може да месите в робот на ниска степен за 10 мин или да замесите тестото на ръка.
Готовото тесто го оставете да почине 5-10 мин.
След това намажете работната повърхност с олио и разточете тестения лист на квадрат или правоъгълник с дебелина 3-4 мм. Намажете го със зехтин и завийте с фолио. Оставете го за около 30 мин.
През това време си подгответе сместа от подправките.
Отпочиналото тесто наръсете равномерно със приготвената смес от подправки.
Нарежете листа на лентички според размера на „буквичките“ , които искате да оформите.
Подредете гризините на известно разстояние в тава, покрита с хартия за печене.
Пече се в предварително нагрята на 180 ˚С фурна за около 12-18 мин до приятен златист цвят, според дебелината на гризините и особеностите на вашата фурна.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване