Хлебчета „Момински кукли“ за Лазаровден
Хлябове и Други солени печива
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Козунак
280 мл вода
20 г/ 1 с.л./ мед
10 г суха мая
20 г слънчогледово олио
6,5 г сол
25 г овесени ядки
За поръска:
Oвесени ядки
За глазиране:
Разтвор от 1ч.л.мед и 2-3 с.л.вода
Начин на приготвяне:
Замесете тесто от брашното, солта, захарта, водата, меда и олиото.
Оставете готовото тесто в купа да почива на топло, докато удвои обема си /около 40-60 /мин.
След това разделете на топки по около 80 г/ 10 бр се получават от тази доза/, които отново оставете да отпочинат за 10-15 минути.
Всяка топка разделете на две и правете фитили. Едното фитилче намажете с мед и вода и хубаво покрийте с овесени ядки / поръсете ги на работния плот и „отъркаляйте“ фитилчето/. Вземете едното фитилче с овесени ядки и едно без и ги усучете. Усуканите фитилчета усучете още веднъж /като плитка/, за да се получите формата на хлебчето като на снимката.
Покрийте с фолио и оставете да втасат още веднъж за около 30-40 мин.
Преди печене намажете с четка местата, където няма овесени ядки, с мед и вода.
Печете в предварително загрята на 200 ˚С фурна за около 5 минути, след което температурата се намалява до 180 ˚С и се пече още 10-13 минути.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване