Хлебчета „Момински кукли“ за Лазаровден


Хлябове и Други солени печива

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел Козунак
280 мл вода
20 г/ 1 с.л./ мед
10 г суха мая
20 г слънчогледово олио
6,5 г сол
25 г овесени ядки

За поръска:
Oвесени ядки

За глазиране:
Разтвор от 1ч.л.мед и 2-3 с.л.вода

Начин на приготвяне:

Замесете тесто от брашното, солта, захарта, водата, меда и олиото.
Оставете готовото тесто в купа да почива на топло, докато удвои обема си /около 40-60 /мин.
След това разделете на топки по около 80 г/ 10 бр се получават от тази доза/, които отново оставете да отпочинат за 10-15 минути.
Всяка топка разделете на две и правете фитили. Едното фитилче намажете с мед и вода и хубаво покрийте с овесени ядки / поръсете ги на работния плот и „отъркаляйте“ фитилчето/. Вземете едното фитилче с овесени ядки и едно без и ги усучете. Усуканите фитилчета усучете още веднъж /като плитка/, за да се получите формата на хлебчето като на снимката.
Покрийте с фолио и оставете да втасат още веднъж за около 30-40 мин.
Преди печене намажете с четка местата, където няма овесени ядки, с мед и вода.
Печете в предварително загрята на 200 ˚С фурна за около 5 минути, след което температурата се намалява до 180 ˚С и се пече още 10-13 минути.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

25.04.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.