Хляб с билки за Еньовден


Хлябове

Необходими продукти:

650 г брашно София Мел Баница
200 мл прясно мляко
1 пак. суха мая
2 с.л.мед /около 30 г/
100 г краве масло
3 големи яйца или 4 по-малки
10-12 г сол

За плънката:
100 г настърган кашкавал
2 скилидки чесън
1/3 чаша свеж магданоз
2 с.л. свеж босилек
1 с.л.градински чай
1 с.л. мащерка

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото мляко. Добавете меда и разбъркайте.
Прибавете разбитите яйца.
Замесете гладко тесто от течните съставки, 25 г масло, брашното и солта.
Готовото тесто престоява на топло за 1 час.
През това време смесете 50 г от маслото със счукания чесън и нарязаните на ситно билки.
Разточете тестото на правоъгълник.
Разпределете сместа равномерно като оставяме около 1 см от единия край ненамазан /на дългата страна/.
Поръсете с кашкавал.
Навийте на руло като започваме от намазания край. Ненамазаният остава отдолу на рулото.
Разрежете рулото като започваме на около 2 см от единия край. Обърнете разрязаните страни на горе и сплетете като плитка, след което я направете на венец.
Поставете в намаслена тава на топло да втасва.
След около 30-40 минути изпечете в предварително загрята фурна на 180˚С за около 30-35 минути.
Готовият хляб намажете докато е още топъл с 25 г краве масло.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

14.06.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.