Хляб с билки за Еньовден
Хлябове
Необходими продукти:
650 г брашно София Мел Баница
200 мл прясно мляко
1 пак. суха мая
2 с.л.мед /около 30 г/
100 г краве масло
3 големи яйца или 4 по-малки
10-12 г сол
За плънката:
100 г настърган кашкавал
2 скилидки чесън
1/3 чаша свеж магданоз
2 с.л. свеж босилек
1 с.л.градински чай
1 с.л. мащерка
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топлото мляко. Добавете меда и разбъркайте.
Прибавете разбитите яйца.
Замесете гладко тесто от течните съставки, 25 г масло, брашното и солта.
Готовото тесто престоява на топло за 1 час.
През това време смесете 50 г от маслото със счукания чесън и нарязаните на ситно билки.
Разточете тестото на правоъгълник.
Разпределете сместа равномерно като оставяме около 1 см от единия край ненамазан /на дългата страна/.
Поръсете с кашкавал.
Навийте на руло като започваме от намазания край. Ненамазаният остава отдолу на рулото.
Разрежете рулото като започваме на около 2 см от единия край. Обърнете разрязаните страни на горе и сплетете като плитка, след което я направете на венец.
Поставете в намаслена тава на топло да втасва.
След около 30-40 минути изпечете в предварително загрята фурна на 180˚С за около 30-35 минути.
Готовият хляб намажете докато е още топъл с 25 г краве масло.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване