Хляб без месене
Хлябове
Необходими продукти:
500 г брашно София Мел Утвърден стандарт България Бяло
7 г Суха мая
1 ч.л захар
1 ч.л сол
300 мл топла вода
4-5 с.л олио
1 жълтък за намазване
Семена за поръсване
Начин на приготвяне:
1. В купа изсипваме 300мл. топла вода и към нея прибавяме маята и захарта( разбъркваме добре), добавяме и олиото. Оставяме настрани и започваме да приготвяме брашното.
2. В отделна купа слагаме пресятото брашно и солта. Разбъркваме добре. Към брашното поставяме и оставената на страна купа с вода и мая. Разбъркваме добре с дървена бъркалка до получаване на тесто. При необходимост добавяме още вода/брашно за достигане на текстура на тесто за хляб.
3. Слагаме на топло купата увита в кърпа до удвояване на обема си. След което набрашняваме плота и изсипваме втасалото тесто. Не месим тестото!
4. С леки движения разтиламе тестото и започваме да прехлупваме крайщата му към средата. Обръщаме го и го поставяме с обърнатата страна в тава с постлана хартия за печене. Отново покриваме тестото с кърпа и оставяме за още 15 минути на топло.
5. Намазваме тестото с един жалтък и супена лъжица студена вода разбити в купа.
6. Правим не много дълбоки резанчета в тестото и по желание поръсваме със семена.
7. Поставяме тавата във студена фурна и след това включваме на 180градува с вентилатор на най-ниското ниво на фурната на решетка. Печем около 50 минути или до готовност на хляба.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Александрия Иванова от Дупница
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване