Хляб с квас
Хлябове

Необходими продукти:

Необходими продукти за бял пшеничен хляб:
500-550 г София Мел Био пшенично брашно
100 г квас
10 г сол
300 г вода

Необходими продукти за пълнозърнест пшеничен хляб:
100 г София Мел Пълнозърнесто брашно
400-420 г София Мел Био пшенично брашно
100 г квас /пълнозърнест/
10 г сол
300 г вода

Начин на приготвяне:

Начин на приготвяне на кваса:
1 ден - смесвете 50 г филтрирана вода с 50 г София Мел Био пшенично брашно или съответно 30 г София Мел Био пшенично брашно и 20 г София Мел Пълнозърнесто.
2-ден- изхвърляте около половината от кваса и добавяме отново 50 г филтрирана вода и 50 г София Мел Био пшенично брашно или съответно 30 г София Мел Био пшенично брашно и 20 г София Мел Пълнозърнесто.
3- и т.н. дни процедирате така, докато се получи хубав квас с приятен аромат.
Квасът го пригответе в стъклен буркан, отвора на който сте покрили с марля, кърпа или книжна салфетка.
В дните когато не можете да го подхранвате го държте в хладилник.
Около 10-тия ден квасът е готов за ползване.
Можете да го приберете в хладилника.
Когато решите да го ползвате си взима необходимото количество, като останалото отново го подхранвате с вода и брашно 1:1. Оставете за няколко часа на стайна температура и прибирете в хладилника.


Приготвяне на хляб:
Смесете кваса с 300 г София Мел Био пшенично брашно и 300 г вода.
Полученото рядко тесто оставете на топло за 3-4 часа.
След това замесете тесто с останалото количество брашно и солта.
Поставете тестото в купа /предварително намазана с олио/ на топло за около 2-3 часа или докато удвои обема си. Може да се остави и в хладилник за 1 нощ.
Следва оформяне на тестото и поставяне в намазнена форма за печене. Оставя се на топло да втаса до готовност.
Преди печене може да се декорира по желание.
Пече се 55-60 мин в предварително загрята на 210 ˚С фурна с вентилатор за около 5 минути, след което температурата се намалява до 200 ˚С. 10 мин преди края на печенето се намалява на 180 ˚С.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

26.04.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.