Необходими продукти за бял пшеничен хляб:
500-550 г София Мел Био пшенично брашно
100 г квас
10 г сол
300 г вода
Необходими продукти за пълнозърнест пшеничен хляб:
100 г София Мел Пълнозърнесто брашно
400-420 г София Мел Био пшенично брашно
100 г квас /пълнозърнест/
10 г сол
300 г вода
Начин на приготвяне на кваса:
1 ден - смесвете 50 г филтрирана вода с 50 г София Мел Био пшенично брашно или съответно 30 г София Мел Био пшенично брашно и 20 г София Мел Пълнозърнесто.
2-ден- изхвърляте около половината от кваса и добавяме отново 50 г филтрирана вода и 50 г София Мел Био пшенично брашно или съответно 30 г София Мел Био пшенично брашно и 20 г София Мел Пълнозърнесто.
3- и т.н. дни процедирате така, докато се получи хубав квас с приятен аромат.
Квасът го пригответе в стъклен буркан, отвора на който сте покрили с марля, кърпа или книжна салфетка.
В дните когато не можете да го подхранвате го държте в хладилник.
Около 10-тия ден квасът е готов за ползване.
Можете да го приберете в хладилника.
Когато решите да го ползвате си взима необходимото количество, като останалото отново го подхранвате с вода и брашно 1:1. Оставете за няколко часа на стайна температура и прибирете в хладилника.
Приготвяне на хляб:
Смесете кваса с 300 г София Мел Био пшенично брашно и 300 г вода.
Полученото рядко тесто оставете на топло за 3-4 часа.
След това замесете тесто с останалото количество брашно и солта.
Поставете тестото в купа /предварително намазана с олио/ на топло за около 2-3 часа или докато удвои обема си. Може да се остави и в хладилник за 1 нощ.
Следва оформяне на тестото и поставяне в намазнена форма за печене. Оставя се на топло да втаса до готовност.
Преди печене може да се декорира по желание.
Пече се 55-60 мин в предварително загрята на 210 ˚С фурна с вентилатор за около 5 минути, след което температурата се намалява до 200 ˚С. 10 мин преди края на печенето се намалява на 180 ˚С.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ