Кифлички „Подкови” за Тодоровден


Дребни соленки и Други солени печива

Необходими продукти:

Около 600 г брашно София мел за баница ( плюс още за доомесване)
400 мл топло прясно мляко
200 мл олио
2 яйца
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
1 пак суха мая ( 7г) или половин кубче жива
200 г краве сирене
1 жълтък

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява и  две трети от него се слагат в купя. Прави се кладенче в средата и се добавя  затопленото мляко, маята и захарта. Разбърква се все всичко на ръка, като постепенно се прибавят и яйцата едно по едно и малко по малко от олиото. Редувайки след това, брашното със солта, и олиото, замесваме меко тесто.  Месим, докато се формира на топка, която се отделя от стените на съда.

Прехвърляме върху плота и разделям тестото на четири  части, а всяка от тях на още четири, получавайки 16 парчета. Оформяме ги на топче като питка и поставяме върху хартия за печене. Намазваме  с малко олио отгоре и покриваме със стреч фолио. Поставяме така оформените питки във фурната на 50 градуса да втасат.

 След като удвоят обема си, за колко 20 минути, взимаме всяко топче и разточваме на овал с дължина около 20-25 . В  долния край поставяме малко натрошено сирене, а в горния правим прорези по тестото на около сантиметър един от друг, за да получим шарка при навиването на кифличката. Завиваме първо от към сиреното, притискайки леко тестото  за да залепне а, след това навиваме на руло.

Свиваме рулото на две, за да ни се образува подкова. Редим кифличките отново в тавата и оставяме отново да втасат за около 20 минути. След това загряваме фурната на 180 градуса с обдухване и пъхаме кифличките да се пекат, като преди това сме ги намазали с разбит жълтък.

Печем кифличките до златисто за около 15-20 минути.

Рецепта:
сложност: средна
Време за приготвяне: 60 минути
Бройка: 16 броя

Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft

 

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

27.03.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.