Английските мъфини са малък, кръгъл, плосък хляб с мая, който обикновено се нарязва хоризонтално, препечен и намазан с масло. Препечените английски мъфини често се сервират за закуска със сладки гарнитури като сладко или мед за закуска, или към солена гарнитура като яйца, или сирене. Английските мъфини се използват и като хляб в различни сандвичи и са основна съставка в яйцата Бенедикт в повечето им вариации.
Английските мъфини се различават от американските и са по-скоро вид хляб, докато вторите са предимно форма на сладкиш. Интересна е и историята им, която произхожда поне от далачната 1820 година. По това време е имало специални продавачи на хляб по улиците и домовете, тъй като не всички хора разполагали с печки за готвене у дома. Английските мъфини били именно хлебчетата, които хората могли да закупуват.
Извървели са дълъг път до ден днешен, и ето че пристигат и във вашата дом. А ето как се правят:
Класически английски мъфини
Други сладки печива
Необходими продукти:
Около 600 г брашно София мел Бяло
450 мл прясно мляко
3 ч,л. мед
1 голямо яйце
4 с.л. масло
1 1/2 ч.л. сол
1 пак. суха мая ( 7 г)
грис София мел за поръсване
Начин на приготвяне:
Започнете като сложите млякото и меда да загреят леко на котлона, а след това дръпнете от огъня и добавете сухата мая и разбъркайте. Оставете пет минути. След това прибавете маслото и леко разбито яйце към сместа и разбъркайте с телена бъркалка.
В купа пресейте две трети от брашното и солта. Прибавете млечната смес и започнете да замесвате тесто, прибавяйки постепенно от останалото ви брашно, образувайки меко, нелепнещо тесто.
Сложете го в намазана с олио купа и покрийте с кърпа. Оставете го да втаса около час.
След като тестото удвои обема си, прехвърлете върху леко набрашнена повърхност и разделете на 16 части.
Оформете всяка една от тях на топка и ги наредете в тавичка с хартия за печене на дъното, върху която сте наръсили малко грис.
Покрийте с кърпа и оставете пак да бухнат.
Загрейте тефлонов тиган на две трети от мощността и внимателно подигайте с шпатула една по една питките, така че да не ги стихне въздушността им. Запичате ги в тефлоновия тиган за около по минута и половина - две от всяка страна. Поръсвате с още грис, ако е необходимо за да не залепнат - не ползвате олио.
След като ги запечете ги прехвърлете отново в тавичката и ги печете още 10-15 минути във фурната на 180 градуса.
Хапвайте ги горещи, горещи, намазани с масло и домашно сладко.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване