Английските мъфини са малък, кръгъл, плосък хляб с мая, който обикновено се нарязва хоризонтално, препечен и намазан с масло. Препечените английски мъфини често се сервират за закуска със сладки гарнитури като сладко или мед за закуска, или към солена гарнитура като яйца, или сирене. Английските мъфини се използват и като хляб в различни сандвичи и са основна съставка в яйцата Бенедикт в повечето им вариации.

Английските мъфини се различават от американските и са по-скоро вид хляб, докато вторите са предимно форма на сладкиш. Интересна е и историята им, която произхожда поне от далачната 1820 година. По това време е имало специални продавачи на хляб по улиците и домовете, тъй като не всички хора разполагали с печки за готвене у дома. Английските мъфини били именно хлебчетата, които хората могли да закупуват.

Извървели са дълъг път до ден днешен, и ето че пристигат и във вашата дом. А ето как се правят:

Класически английски мъфини
Други сладки печива

Необходими продукти:

Около 600 г брашно София мел Бяло
450 мл прясно мляко
3 ч,л. мед
1 голямо яйце
4 с.л. масло
1 1/2 ч.л. сол
1 пак. суха мая ( 7 г)
грис София мел за поръсване

Начин на приготвяне:

Започнете като сложите млякото и меда да загреят леко на котлона, а след това дръпнете от огъня и добавете сухата мая и разбъркайте. Оставете пет минути. След това прибавете маслото и леко разбито яйце към сместа и разбъркайте с телена бъркалка.

В купа пресейте две трети от брашното и солта. Прибавете млечната смес и започнете да замесвате тесто, прибавяйки постепенно от останалото ви брашно, образувайки меко, нелепнещо тесто.

Сложете го в намазана с олио купа и покрийте с кърпа. Оставете го да втаса около час.
След като тестото удвои обема си, прехвърлете върху леко набрашнена повърхност и разделете на 16 части.
Оформете всяка една от тях на топка и ги наредете в тавичка с хартия за печене на дъното, върху която сте наръсили малко грис.
Покрийте с кърпа и оставете пак да бухнат.

Загрейте тефлонов тиган на две трети от мощността и внимателно подигайте с шпатула една по една питките, така че да не ги стихне въздушността им. Запичате ги в тефлоновия тиган за около по минута и половина - две от всяка страна. Поръсвате с още грис, ако е необходимо за да не залепнат - не ползвате олио.

След като ги запечете ги прехвърлете отново в тавичката и ги печете още 10-15 минути във фурната на 180 градуса.

Хапвайте ги горещи, горещи, намазани с масло и домашно сладко.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

02.12.2020

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.