Северняшки Лучник
Хлябове и Други солени печива
Необходими продукти:
600 - 700 гр брашно София Мел Утвърден стандарт "България" Бяло
1 пакетче мая за хляб (7 гр суха) или половин кубче
250 гр свинско месо (по желание може да се пропусне месото)
3 едри глави лук
3 средни скилидки чесън
150 гр орехи
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
300 мл хладка вода
1 ч.л. червен пипер
4 с.л. олио
сол на вкус
щипка чубрица и риган
Начин на приготвяне:
1. В дълбок съд се пресява брашното, добавя се солта и се прави кладенче посредата.
2. Маята се разтваря в хладката вода, добавя се захарта и 2 с.л. олио. Разбърва се добре и се излива в кладенчето.
3. Замесва се гладко тесто, като постепенно се поема брашното. След като сте омесили тестото, се оформа на топка и поставя в леко намаслена купа. Покрива се с кухненско фолио и кърпа за 25-30 минути, за да втаса.
4. Докато чакате тестото да втася, главите лук се нарязват на средно-големи кубчета. Прибавя се наситнения чесън и се запържва за 10-15 минути, докато омекне напълно. Бъркайте лука периодично, за да не загори.. Малко преди да се извади се добавя червения пипер и се разбърква. След като се е запържил, извадете лука в купа и в същият съд добавете нарязаното свинско месо. Запържете го до готовност, като добавите и останалите 2 с.л. олио.
5. Към изпърженото месо добавете лука , като оставите да се запържи за 3-4 минути, за да може да се смесят всички съставки и аромати. Добавете чубрицата и ригана, като дръжте на котлона за още 1-2 минути.
6. Втасалото тесто разделете на 2 части, като едната е по-голяма от другата. Ако ползвате тава с диаметър 24-26 см., трябва да разточите по-голямата част на 32-34 см. Целта е след като положи в тавата, краищата на тестото да са по-големи от размера на тавата, за да може после да загърнете плънката.
7. На дъното на тавата сложете хартия за печене и положете разточения лист от тестото. Добавете плънката, която трябва да е изстинала предварително. Разпределете я равномерно.
8. Разточете другата част от тестото с диаметър 24-26 см., посред избраната тава. Покрийте разпределената плънка.
9. Краищата, които са от долната част защипете горната част на тестото, притеснете хубаво, за да получи като капаче на плънката.
10. Покрийте с кухненско фолио и кърпа, като оставите за 30-35 минути на топло, за да втаса още веднъж така приготвеното печиво.
11. Загрейте фурната на 180-190 градуда. Разбийте едно яйце и намажете отгоре печивото, преди да го сложите във фурната. Печете за 35-40 минути, в предварително загрятата фурна. (Ако виждате, че започва да прегаря горната част, сложете един лист алуминиево фолио отгоре, за да спрете процеса на прегаряне, за да може да се изпече напълно лучника).
12. След като го изкарате от фурната, напръскайте го с вода и го завийте с кърпа, за да се задуши за 5-10 минути.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване