Масленица


Баници

Необходими продукти:

900 г брашно София Мел
1 кубче прясна мая
200 мл топла вода
200 мл топло прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л оцет
50 мл олио
120 г меко масло
3 яйца
400 г масло
100 г кисело мляко
сусам

Начин на приготвяне:

1. Към топлата вода и мляко се пробавят маята, захарта, солта, оцета. Оставя се да се активира маята.

2. Разбиват се 2 яйца с кисело мляко, олиото и се прибавят към маята.

3. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат течните състваки. Замесва се меко еластично тесто.

4. Разстила се тестото с пръсти и се слага 2 с.л масло и се сгъва на плик 6-7 пъти, докато маслото се усвои. Оставя се да втаса.

5. Разделя се на 6 равни топчета. Първото топче се разстила с пръсти, намазва се с масло и се поръсва със сирене. Следващото се разстила, поставя се върху първото, намазва се с масло и се поръсва със сирене, навива се на руло. Така се оформят 3 рула, всяко се усуква и след това завиват на охлюв в тавата. Оставя се да втаса.

6. Намазва се с 1 яйце и 1 с.л. олио и се поръсва със сусам.

7. Пече се в предварително загрята фурна на най-ниското ниво на 180 градуса за 55 минути. Ако тръгне да загаря, но не е изпечена, покрийте с фолио.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Dalila Alujeil от Стара Загора

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

13.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.