


Пица „ Маргарита“
Други солени печива
Необходими продукти:
Съставки за тестото:
250 g брашно София Мел Пица
3,5 g Мая /суха/ - / ½ пакетче от 7 g/
5 g Сол
5 g Захар
10 g Зехтин /олио/ - /2 с.л./
150 ml Вода - /приблизително/
Предложения за гарниране:
Доматен сос - около 80 g /за голяма пица и наполовина за малка/
Моцарела - 70 - 80 g /за голяма пица и наполовина за малка/
Зехтин за поръсване
Листа пресен босилек /ръсим след изпичане/
*Доматен сос, който може да си приготвите сами, от пресни или консервирани домати, или да използвате доматено пюре. Може да добавите чесън, босилек, черен пипер, пушен червен пипер, сол, захар в съотношение и комбинация по ваш вкус.
Начин на приготвяне:
1.Пресейте добре брашното.
2. Добавете солта, захарта и маята.
3.Добавете водата и мазнината, и разбъркайте с лъжица или шпатула. /Мазнината, може да добавите малко по-късно в процеса на месенето/ 4. Изсипете сместа на набрашнен плот и започнете да месите с ръце. Ако месите за първи път не се притеснявайте, че тестото първоначално не е гладко и залепва по ръцете ви. Поръсете с малко брашно и продължете да месите. След около 5 min ще се получи хубаво гладко тесто. /Можете да замесите тестото и с миксер/.
5. Оформете готовото тесто на топка и оставете да почива за 10-15 min, леко набрашнено или намазнено и завито с домакинско фолио.
6. Отпочиналото тесто може да разделите на две / за тавички с диаметър 20 cm/. Оформените топки, трябва да починат още 10 min. Или използвайте цялото за тавичка с диаметър 30-31 cm.
7. За да оформите пицата използвайте точилка за разточване, като тестения лист трябва да е по - голям от размера на тавичката, за да оформите ръбче или да разстилате с ръце.
За да разстилате с ръце е необходимо тестото да е добре отпочинало. След това леко се притиснете в средата и се разтеглете, издърпайте и завъртете. Сложете в намаслена тава и дооформете, като издърпате към краищата на формата.
8. Гарнирайте по желание. Ръбчетата на пицата и преди, и след изпичане може да намажете със зехтин.
9. Печете в предварително загрята фурна на 265-270 ˚С, след което намалете на 240 ˚С за 12-15 min.
/ Изпичането зависи големината и дебелината на пицата, както и от особеностите на фурната, която използвате/.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
