Пица“ Пеперони“
Други солени печива

Необходими продукти:

Съставки за тестото:
250 g брашно София Мел Пица
3,5 g Мая /суха/ - / ½ пакетче от 7 g/
5 g Сол
5 g Захар
10 g Зехтин /олио/ - /2 с.л./
150 ml Вода - /приблизително/

Предложения за гарниране:
Доматен сос - около 80 g /за голяма пица и наполовина за малка/
Моцарела - 70 - 80 g /за голяма пица и наполовина за малка/
Зехтин за поръсване
Листа пресен босилек /ръсим след изпичане/

*Доматен сос, който може да си приготвите сами, от пресни или консервирани домати, или да използвате доматено пюре. Може да добавите чесън, босилек, черен пипер, пушен червен пипер, сол, захар в съотношение и комбинация по ваш вкус.

Начин на приготвяне:

1.Пресейте добре брашното.
2. Добавете солта, захарта и маята.
3.Добавете водата и мазнината, и разбъркайте с лъжица или шпатула. /Мазнината, може да добавите малко по-късно в процеса на месенето/
4. Изсипете сместа на набрашнен плот и започнете да месите с ръце. Ако месите за първи път не се притеснявайте, че тестото първоначално не е гладко и залепва по ръцете ви. Поръсете с малко брашно и продължете да месите. След около 5 min ще се получи хубаво гладко тесто. /Можете да замесите тестото и с миксер/.
5. Оформете готовото тесто на топка и оставете да почива за 10-15 min, леко набрашнено или намазнено и завито с домакинско фолио.
6. Отпочиналото тесто може да разделите на две / за тавички с диаметър 20 cm/. Оформените топки, трябва да починат още 10 min. Или използвайте цялото за тавичка с диаметър 30-31 cm.
7. За да оформите пицата използвайте точилка за разточване, като тестения лист трябва да е по - голям от размера на тавичката, за да оформите ръбче или да разстилате с ръце. За да разстилате с ръце е необходимо тестото да е добре отпочинало. След това леко се притиснете в средата и се разтеглете, издърпайте и завъртете. Сложете в намаслена тава и дооформете, като издърпате към краищата на формата.
8. Гарнирайте по желание. Ръбчетата на пицата и преди, и след изпичане може да намажете със зехтин.
9. Печете в предварително загрята фурна на 265-270 ˚С, след което намалете на 240 ˚С за 12-15 min. / Изпичането зависи големината и дебелината на пицата, както и от особеностите на фурната, която използвате/.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

31.01.2024

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.