Пълнозърнести катми с прясно мляко
Други солени печива
Необходими продукти:
около 500 г брашно София Мел Пълнозърнесто;
500 мл прясно мляко;
4 яйца;
1 пак. суха мая;
2 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
Хладка вода
Начин на приготвяне:
1. С миксер разбийте яйцата и захарта на пухкава смес. Постепенно прибавете млякото, брашното, сухата мая, солта и хладка вода. Водата трябва да е достатъчно, за да се получи смес, с консистенцията на рядко кексово тесто или боза. Ако искате катмите да бъдат сладки, увеличете захарта, но ако желаете да ги използвате и за солени ястия, нека солата е малко повече от захарта както е по рецепта. Оставете тестото да втаса за около половин час във фурната на 50 градуса, покрито с кърпа ( или около час на стайна температура).
2. След това, загрейте тигана за палачинки на две трети от мощността на котлона, намазан с малко мазнина и сложете около черпак от сместа. Тя трябва да бъде на малки мехурчета, които се появяват и по време на печене на катмите.
3. Запечете ги по няколко минути от всяка страна и ги обърнете в чиния,. Между катмите намажете с масло.
( Препоръка: Може да направите катмите и с микс брашна 50:50 - София Мел Класик и София Мел Пълнозърнесто или със 50% София Мел Типово и 50% София Мел Пълнозърнесто).
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване