Пълнозърнести катми с прясно мляко

Необходими продукти

около 500 г брашно София Мел Пълнозърнесто;
500 мл прясно мляко;
4 яйца;
1 пак. суха мая;
2  ч.л.  сол;
1 ч.л. захар;
Хладка вода

1. С миксер разбийте яйцата и захарта на пухкава смес. Постепенно прибавете млякото, брашното, сухата мая, солта и хладка вода.  Водата трябва да е достатъчно, за да се получи смес, с консистенцията на рядко кексово тесто или боза. Ако искате катмите да бъдат сладки, увеличете захарта, но ако желаете да ги използвате и за солени ястия, нека солата е малко повече от захарта както е по рецепта. Оставете тестото да втаса за около половин час във фурната на 50 градуса, покрито с кърпа ( или около час на стайна температура).

2. След това, загрейте тигана за палачинки на две трети от мощността на котлона, намазан  с малко мазнина и сложете около черпак от сместа. Тя трябва да бъде на малки мехурчета, които се появяват и по време на печене на катмите.

3. Запечете ги по няколко минути от всяка страна и ги обърнете в чиния,. Между катмите намажете с масло.

( Препоръка: Може да направите катмите и с микс брашна 50:50 - София Мел Класик и София Мел Пълнозърнесто или със  50% София Мел Типово и 50% София Мел Пълнозърнесто).

Кредит: Люси Евтимова – Lussi’s world of artcraft

публикувано на 13.11.2017 3 Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти