Пържени китайски хлебчета


Хлябове

Необходими продукти:

300 г брашно за баница София Мел
150 мл вода
5 г захар
10 г прясна или 5 г суха мая
10 г сол
50 мл зехтин за намазване
1 връзка зелен лук
50 мл олио за пържене
1 с.л. сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

1. В купа се смесват водата, маята, захарта и на порции се добавя брашното, като се замесва тесто. Покрива се купата с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса тестото. По желание, може да омесите тестото в хлебопекарна на програма тесто и да оставите да втаса в нея.

2. Готовото тесто се изважда върху поръсен с брашно плот и се разточва на правоъгълник. Намазва се със зехтин, поръсва се със сол, а след това се разпределят нарязаните на ситно пера зелен лук. По желание може и вътре да поръсите малко сусам. Навива се на руло, притиска се и се слепва в края с пръсти, за да не се разтворят ролките при пържене.

3. Нарязва се на около 12-14 ролки и са готови за пържене. Не е нужно да втасват.

4. Загрява се тиган с дебело дъно на 7-ма степен от 9 степени, с добавени 5-6 с.л. олио. Ако тиганът е по-тънък, преценете силата на огъня, за да не прегарят.

5. Подреждат се ролките вътре, захлупва се тигана с капак и се пържат до златисто. Периодично се обръщат да се изпържат от всички страни. Накрая се поръсват с пера зелен лук и сусам. Сервират се топли.

/Забележка: Пържете на ниска температура под капак. Ако се пържи на открито, хлебчетата не набухват и се пържат по-бавно, но ако се пържи под капак на ниска температура, хлебчетата набухват и бързо се пържат, затова е добре периодично да се завъртат, за да не изгорят. След разрязване на хлебчетата може леко да ги притискате и сплескате с длан, преди да ги поставите в тигана. Така няма да загубят кръглата форма и ще растат нагоре при пържене/

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Дарина Николова от село Тюленово

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

20.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.