Пухкава баница със заливка
Баница

Необходими продукти:

За тестото:
600 грама брашно за баница София Мел
125 грама кисело мляко
100 милилитра прясно мляко
1 пакет суха мая
2 чаена лъжица захар
1 яйце
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици слънчогледово олио

За плънката:
2 яйца
150 грама сирене

За заливката:
30 грама масло
1 супена лъжица брашно
1 щипка сол
2 супени лъжици галета

Начин на приготвяне:

Тази баница се приготвя само с едно втасване на тестото, което я прави много подходяща за приготвяне, когато нямате много време на разположение. Това обаче не променя в никакъв случай вкуса, напротив, обзалагам се, че не сте опитвали по пухкава баничка с мая.

Тестото, което ще получите е достатъчно за 2 вити баници с диаметър 23 сантиметра.

Разтворете маята в топлата вода и прибавете захарта. Прибавете и няколко лъжици брашно към маята, разбъркайте добре, покрийте с чиста кърпа и оставете настрани за 15 минути.
Разбийте леко яйцата, олиото, киселото и прясното мляко с маята.

Пресейте 600 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него солта, за да се разпредели добре. Направете по средата кладенче и изсипете течните съставки. Разбъркайте с дървена лъжица, докато получите смес с гладка консистенция. Започнете да прибавяте брашно и да омесвате с ръка, докато тестото започне да се оформя на топка но все още е много меко. Разделете тестото на 2 равни части. Поръсете работния плод с брашно и поставете едната част на тестото. Разточете го на много тънка кора с размери 1 метър по 25 сантиметра. Ако мислите, че ще ви е по-удобно или нямате такова пространство, разделете тестото на две части и го разточете на тънка кора с размери 50х25 сантиметра. По средата на кората разпределете плънката и завийте на руло. Подредете тестото в кръгла тава намазана с мазнина, като оформите охлюв. Покрийте така оформеното тесто и го оставете да втаса за 35-45 минути.
Направете заливката, като запържите една лъжица брашно в маслото, докато стане леко златисто. Прибавете солта. С лъжица разпределете маслото върху втасалата баница, отгоре поръсете равномерно с галета.
Печете на 180°С за 40-45 минути, докато баничката е приятно златисто запечена.

Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

26.06.2019

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.