


Пухкава баница със заливка
Баници
Необходими продукти:
За тестото:
600 грама брашно за баница София Мел
125 грама кисело мляко
100 милилитра прясно мляко
1 пакет суха мая
2 чаена лъжица захар
1 яйце
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици слънчогледово олио
За плънката:
2 яйца
150 грама сирене
За заливката:
30 грама масло
1 супена лъжица брашно
1 щипка сол
2 супени лъжици галета
Начин на приготвяне:
Тази баница се приготвя само с едно втасване на тестото, което я прави много подходяща за приготвяне, когато нямате много време на разположение. Това обаче не променя в никакъв случай вкуса, напротив, обзалагам се, че не сте опитвали по пухкава баничка с мая.
Тестото, което ще получите е достатъчно за 2 вити баници с диаметър 23 сантиметра.
Разтворете маята в топлата вода и прибавете захарта. Прибавете и няколко лъжици брашно към маята, разбъркайте добре, покрийте с чиста кърпа и оставете настрани за 15 минути.
Разбийте леко яйцата, олиото, киселото и прясното мляко с маята.
Пресейте 600 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него солта, за да се разпредели добре. Направете по средата кладенче и изсипете течните съставки. Разбъркайте с дървена лъжица, докато получите смес с гладка консистенция. Започнете да прибавяте брашно и да омесвате с ръка, докато тестото започне да се оформя на топка но все още е много меко. Разделете тестото на 2 равни части. Поръсете работния плод с брашно и поставете едната част на тестото. Разточете го на много тънка кора с размери 1 метър по 25 сантиметра. Ако мислите, че ще ви е по-удобно или нямате такова пространство, разделете тестото на две части и го разточете на тънка кора с размери 50х25 сантиметра. По средата на кората разпределете плънката и завийте на руло. Подредете тестото в кръгла тава намазана с мазнина, като оформите охлюв. Покрийте така оформеното тесто и го оставете да втаса за 35-45 минути.
Направете заливката, като запържите една лъжица брашно в маслото, докато стане леко златисто. Прибавете солта. С лъжица разпределете маслото върху втасалата баница, отгоре поръсете равномерно с галета.
Печете на 180°С за 40-45 минути, докато баничката е приятно златисто запечена.
Кредит: Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
