Пълнозърнести питки със сирене и кашкавал
Други солени печива
Необходими продукти:
1 кг пълнозърнесто брашно София мел
400 мл вода
200 мл олио
1 кубче прясна мая
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
2 яйца
200 г сирене
200 г кашкавал
100 г маргарин
Начин на приготвяне:
Маята, заедно с 2 супени лъжици брашно и захарта се слага в малко топла вода. Оставя се да шупне.
След това, замесете сместа с брашното, солта и останалата вода. Постепенно добете олиото и омесете хубаво.
Оставете тестото да втаса за около 30-45 минути.
За плънката: смесете 1 разбито яйце със сиренето, кашкавала и маргарина.
Вече втасалото тесто се разточва върху набрашнен плот. Реже се на квадрати. Пложете от плъната от едната страна и гърнете с другата половинка. За да станат правоъгълници. Може да ги направите и в друга форма, като изрежете тестото в кръг и стане полусфера, след загръщане с плънката.
Така направените питки подредете в намазнена тава. Отгоре ги намажете с разбъркано 1 яйце. По желание може да ги поръсите със семена (ким, сусам или други).
Оставете питките да втасат отново.
Печат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 20-25 минути.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване