Точена баница с праз лук
Баници
Необходими продукти:
За тесто:
500 г брашно София Мел Баница, допълнително за разточване и доомесване
3 с. л. олио
600 мл хладка вода
1 ч. л. сол
При разточване:
1/2 ч. ч. нишесте
1/2 ч. ч. брашно
За плънка:
1 кг праз лук
1/2 ч. ч. вода
3 с. л. олио
Олио – за корите
Начин на приготвяне:
Тестото се омесва от описаните продукти по-горе.
След това се разделя на 7 части, които се оформят като топчета.
Покриват се с кърпа и се оставят да починат за около 30 до 40 мин.
Докато тестото втаса, празът се почиства и измива.
Нарязва се на дребно и се поставя в дълбок съд. Прибавят се олио и вода.
Задушава се, докато празът омекне.
Празът трябва да изстине напълно, преди да се използва в рецептата.
Тавата за печене се намазва с олио.
Смесват се нишесте и брашно, които ще се използват за разточването.
С точилка всяко топче тесто се разстила на тънка кора. След това се навива върху нея, поръсва се със сместа от брашно и нишесте, ако е необходимо. Това е важна стъпка, за да не се получи залепване на тестото по точилката.
Разточва се, докато тестото стане прозрачно.
Готовата кора се провесва върху точилката, излишното брашно се изтръсква, а крайчетата се издърпват леко надолу.
На плота се постила голяма кърпа, върху която се поставя кората.
Кората се намазва с олио и върху цялата ѝ повърхност се поставя равномерно разпределена плънка.
С помощта на кърпата кората се навива на руло и се поставя завита на охлюв в тавата, подготвена за печене.
След като тавата се напълни, тестото се намазва с олио по повърхността и се поставя във фурната.
Пече се на 180°С за 50 до 60 мин. или докато тестото придобие златисто-кафеникав загар.
Поднася се с айран и с усмивка!
Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване