Точена баница с праз лук
Баница

Необходими продукти:

За тесто:
500 г брашно София Мел Баница, допълнително за разточване и доомесване
3 с. л. олио
600 мл хладка вода
1 ч. л. сол

При разточване:
1/2 ч. ч. нишесте
1/2 ч. ч. брашно

За плънка:
1 кг праз лук
1/2 ч. ч. вода
3 с. л. олио

Олио – за корите

Начин на приготвяне:

Тестото се омесва от описаните продукти по-горе.
След това се разделя на 7 части, които се оформят като топчета.
Покриват се с кърпа и се оставят да починат за около 30 до 40 мин.
Докато тестото втаса, празът се почиства и измива.
Нарязва се на дребно и се поставя в дълбок съд. Прибавят се олио и вода.
Задушава се, докато празът омекне.
Празът трябва да изстине напълно, преди да се използва в рецептата.
Тавата за печене се намазва с олио.
Смесват се нишесте и брашно, които ще се използват за разточването.
С точилка всяко топче тесто се разстила на тънка кора. След това се навива върху нея, поръсва се със сместа от брашно и нишесте, ако е необходимо. Това е важна стъпка, за да не се получи залепване на тестото по точилката.
Разточва се, докато тестото стане прозрачно.
Готовата кора се провесва върху точилката, излишното брашно се изтръсква, а крайчетата се издърпват леко надолу.
На плота се постила голяма кърпа, върху която се поставя кората.
Кората се намазва с олио и върху цялата ѝ повърхност се поставя равномерно разпределена плънка.
С помощта на кърпата кората се навива на руло и се поставя завита на охлюв в тавата, подготвена за печене.
След като тавата се напълни, тестото се намазва с олио по повърхността и се поставя във фурната.
Пече се на 180°С за 50 до 60 мин. или докато тестото придобие златисто-кафеникав загар.

Поднася се с айран и с усмивка!
 

 

 


 

 

 

 

Таня Донева - "Вкусното ми хоби със Страст и Любов"

 

 

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.