


Торта Спартак е шоколадовият вариант на известната руска торта Медовик. Изключително мека и кремообразна, и разбира се шоколадова. Хубавото е, че тази торта е с много достъпни продукти и става голяма. Отнема малко повече време за направа, но си заслужава. Точените блатове са едни от най-вкусните, а за да стегнат наистина добре използвайте брашно за баница на София Мел.
Торта Спартак
Торти
Необходими продукти:
За блатовете:
350 г брашно София Мел Баница
5 г бакпулвер
40 г тъмно какао
135 г захар
75 г мед
2 бр. яйца
4 г сода
112 г масло
За крема:
400 г заквасена сметана
150 г захар
250 г масло
8 г царевично нишесте
2 бр. ванилия
2 яйца
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на блатовете:
В купа пресейте брашното, бакпулвера и какаото.
След това в касерола сложете меда, маслото и захарта и ги поставете на водна баня, докато се разтопят и станат на еднородна смес. Разбърквайте периодично, докато захарта се разтопи.
След това прибавете двете яйца, а после и содата. Гответе на водна баня, разбърквайки още около 10 минути и прибавете към сухите съставки в купата.
Тестото първоначално ще бъде лепкаво, но след като се охлади ще започне да стяга.
За по-голямо удобство работете с една трета от тестото, покривайки останалата част. Разточете на възможно най-тънко върху хартията за печене. След това, с помощта на дъното на форма за торта с диаметър 24 см изрежете кръг със същата големина, от най-тънката част на тестото.
Така оформете перфектни блатове, без да се затруднявате да работите с малко количество тесто или пък да се чудите как да оформите толкова перфектен кръг, който няма нужда да се изрязва в последствие.
След като блатът е оформен, направете малки дупки по него с вилица и го сложете да се пече на 180 градуса за около осем минути, докато порозовее по краищата. Извадете внимателно, тъй като е още е мек и чуплив и оставете да се охлади напълно. Сложете следващия блат, който сте оформили през това време.
Работете най-лесно с две-три тавички, които сменяте през цялото време и успявате да направите осем чудесни блата.
След като са изстинали и са се втвърдили се заемете с крема.
Сложете в купа захарта, яйцата, ванилията и нишестето на водна баня и разбърквайте периодично с телена бъркалка. Когато се получи хубава жълта, хомогенна смес, дръпнете от котлона, за да се охлади леко. През това време с миксер разбийте маслото на пухкав крем. Започнете да прибавяте малко по малко от охладената яйчена смес и от заквасената сметана, която е на стайна температура. Важно е да няма голяма температурна разлика между тях, за да не се пресече крема.
Сглобяване на тортата.
В същата форма за торта с махащи се стени и диаметър 24 см, наредете блат, крем, блат и крем, докато всички продукти свършат.
Приберете тортата да престои една вечер в хладилника, защото тогава ще омекне и ще стане наистина божествена.
На следващия ден, украсете по желание, като може да я оставите гола, да я залеете с шоколад, поръсите с ядки или пък украсите с плодове.
Порции: 12

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
