За блата:
300 г брашно София мел Бяло
250 мл олио
250 г захар
100 мл прясно мляко
1 бакпулвер
1 ванилия
25 г какао
4бр. яйца
За пълнежа:
1 пак. пудинг крем Ванилия
200 мл сладкарска сметана
6-7 бр. кайсии – пресни или от компот
Разбивайте на ръка, с телена бъркалка яйцата със захарта, олиото, млякото и ванилията на еднородна смес.
Отделете половината смес в друга купа (около 400 г).
Към едната част прибавете постепенно, пресявайки 175 г от брашното и половината бакпулвер. Разбъркайте до еднородна смес.
След това, в другата купа пресейте остатъка от брашното, бакпулвера и какаото, разбъркайте и оформете тъмната смес.
Във форма за торта с размери около 22-24 см в диаметър и застлана с кръг хартия за печене, започнете да слагаме малко от светлата смес в средата, а след това от тъмната. След това отново от светлата, тъмната и трака докрай. Образува се шарка с концентрични кръгове.
След като и двете смеси свършат, тупнете леко тавичката в масата, за да улегне добре и да излезе въздуха. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете за около 40 минути.
Оставете готовият блат да се охлади напълно и разрежете на две по хоризонтал. По средата сложете крем, който пригответе по указанията на опаковката на пудинга (с варене или без), охладен и смесен с разбитата на твърд сняг сладкарска сметана. Сложете половината крем, а отгоре наредете разполовените на две кайсии. Отгоре разпределете втората част от крема и завършете с втория блат. Поставете в хладилника да стегне за около час - два.
Кредит: Люси Евтимова - Lussi’s world of artcraft
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ