Царевичният хляб е американска класика, която може да срещнете на токова много места, като бива приготвен печен, пържен, а на места и задушен. Истината е, че рецептата е наследство от племенните народи, които обитавали земите преди да бъдат колонизирани. До ден днешен царевичният хляб си оставя по-широко застъпен в южняшката кухня, като освен хапван като гарнитура към ястия, може да го срещнете и поднесен с мед като за десерт, но според много хора, е най-вкусен, нарязан на тънки филийки и запечен на тиган с масълце от двете страни, докато ножчето не застърже след това по него. ( От него стават най-чудесните крутони за супа)
Уханието на царевичния хляб за закуска е нещо, което трябва да опитате, но и горещ от фурната за обяд или вечеря, ще впечатли всички на масата. В сезона на царевицата и ароматните билки, защо не отскочим до кухнята на Северна Америка и не изненадаме стомасите си приятно.
Вкусът на Америка - царевичен хляб
Хлябове
Необходими продукти:
185 г брашно София мел Класик
175 г царевично брашно София Мел
113 г масло
350 мл айран
1 пак бакпулвер
2 яйца
50 г светла кафява захар
50 г бяла ( ако искате да е по-сладък я добавете )
6 г сол ( плюс морска сол за поръсване отгоре)
ароматни билки по желание: прясна салвия и мащерка по една клонка
Начин на приготвяне:
Първа стъпка в приготвянето на хляба е да разтопите маслото на котлона в подходящ съд. Затоплете го докато маслото започне леко да придобива карамелен цвят, но не и да прегори. В рецептата често се ползва ароматно масло. Към него прибавете свежите билки, така че маслото да се овкуси допълнително, като ги оставете в маслото за около 2-3 минути и извадете след това.
В купа разбийте с телена бъркалка яйцата, прибавяйки айрана и след това на тънка струйка ароматното масло. Прибавете тази смес към предварително събраните в купа сухи съставки и разбъркайте отново, докато получите еднородна смес. Изсипете я в намазана с малко мазнина тавичка или най-добре чугунен съд и го сложете да се пече във фурната на 200 градуса за около 20 минути.
По желание може да поръсите хляба с малко морска сол преди печене или пък да го поднесете с вкусен домашен мед.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване