Печените бухти са традиционен десерт в цяла Бохемска област. Вариация на този десерт може да намерите в унгарската, словашката, словенска, хърватската, австрийската и чак до немската кухня. Поднасяни с ванилов крем като заливка или пълнеж, с плънка от мармалад от кайсии или смес от мак, печените бухти са един от най-традиционните десерти в тези страни. В Бавария ги приготвят с цял плод от слива като пълнеж и така ще ви го представя и аз днес. А ето и как се правят:

Баварски (немски) печени бухти със сливи Сладкиши, Дребни сладки, Други сладки печива

Необходими продукти:

За тестото:
Около 500 г брашно София Мел Екстра
250 мл хладко прясно мляко
1 пакетче суха мая ( 7 г)
80 г краве масло ( меко)
70 г захар
2 пак. ванилия
1 ч.л. сол

Още:
5 бр. сливи
4 с.л. захар
1 ч.л. канела
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
Масло за намазване на тавата
Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и заделете половината от него. Направете кладенче в средата и прибавете маята, захарта и хладкото мляко. Постепенно прибавете и останалите съставки, както и останалото брашно, малко по малко, докато спре да лепне и се оформи на топка.

Оставете тестото да втаса на топло, покрито с къпа, докато удвои обема си. Може да го направите и във фурната на 50 градуса.

След като тестото втаса, го разделете на 10 парчета, които оформете на топки.

Във всяка топка поставете половинка от измитите и почистените от костилката сливи, като предварително сте ги оваляли в малко захар и канела. Може да сложите и малко топче марципан или пък орехова ядка по желание заедно със сливите.

Оформете отново топчетата и ги наредете с гладката част нагоре.

В подходяща тавичка, намазана с малко масло поръсете останалата захар и канела и сложете топчетата отгоре. Оставете бухтите да втасат още веднъж, около половин час, докато изпълнят формата. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.

Намажете бухтите с разбито яйце и прясно мляко за гланц и ги сложете във фурната. Печете до готовност - около 40 минути, като след като хванат приятен загар може да ги покриете с фолио и да продължите печенето им, за да не прегарят отгоре.

След изпичане, поръсете с пудра захар.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

06.01.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.