Обожавам френската кухня, не само заради вкусната средиземноморска храна, но и заради изкусителните й десерти - Тарт татен, Креп Сюзет, Милфьой, Клафути. Днес ще ви представя един божествен Френски, плодов тарт, който съм сигурна, че ще задоволи и най-претенциозните небца. Хрупкав, маслен блат, приготвен с бяло брашно екстра на София Мел, с характерно по-високо протеиново съдържание за приготвяне на по-луксозни сладкарски изделия у дома, който ухае на лешници, топящ се в устата домашен крем и пъстър букет от плодове. Една незабравима комбинация от вкусове, която ще ви накара да искате още и още едно парче от тарта.

Плодов тартФранция

Необходими продукти:

Продукти за масления блат:
220 г брашно София Мел Екстра
1/3 ч.ч. захар
щипка сол
70 г печени лешници
130 г студено масло
1 яйце

Продукти за крема:
750 мл. прясно мляко
12 с.л. захар
6 с.л. царевично нишесте
2 ванилии
6 жълтъкаэ 50 г масло
кората от 1 лимон
200 мл. заквасена сметана

киви, кайсии, ягоди и боровинки

Начин на приготвяне:

Смелете лешниците в блендер. В купа отмерете брашното, добавете захарта, солта и смлените лешници. Нарежете студеното масло на малки парченца. Претрийте сместа с ръце, докато получите фини маслени трохи. Добавете едно яйце и омесете тесто. Когато го оформите на топка го увийте във фолио и го приберете в хладилника за половин час, за да стегне. През това време пригответе крема. В купа отмерете захарта, царевичното нишесте и ванилиите. Добавете жълтъците и разбъркайте с миксер. Постепенно започнете да наливате прясното мляко, като непрекъснато бъркате.

Преместете в тенджера и я сложете на котлона на бавен огън. С непрекъснато бъркане сварете нежен, млечен крем. Добавете бучка масло, която да се стопи от топлината на крема и кора от един лимон. Когато изстине напълно сложете кофичка заквасена сметана и разбъркайте добре.

Загрейте фурната на 180 градуса.
Извадете тестото и го разточете на тънка кора, върху набрашнен плот. Намажете форма за пай с масло и поръсете с брашно. С помощта на точилката прехвърлете разточеното тесто върху формата и леко притиснете с ръце, за да заеме дъното и страните й. Прекарайте точилката по ръба на формата и така отрежете останалото тесто. От него можете да оформите вкусни сладки. Надупчете с вилица дъното, покрийте го с хартия за печене и сложете за тежест бобени зърна. Печете блата около 30 минути до готовност. Отстранете хартията с тежестта. Охладете го напълно и внимателно го извадете от формата. Поставете го в поднос.
Напълнете блата с обилно количество крем и декорирайте с плодове.

Охладете за поне 5 часа в хладилник и поднесете студен.

Да ви е сладко!