Гергьовден е един от най-светлите и обичани дни от българите, обединяващ няколко празника. На този ден се почита Св. Георги Победоносец, който извършва чудо, преборвайки ламята. Той покровителства земеделците, овчарите и скотовъдите, като с неговия празник се свързва и започването на новата стопанска година. Вярва се, че светецът води лятото, наглежда посевите и вещае за тяхното плодородие. На 6-и май официално се чества и Денят на храбростта и празник на Българската армия. На Гергьовден имен ден празнуват и всички, носещи името Георги и Гергана, както и техните производни.
Според народните вярвания, в навечерието на Гергьовден водата и растенията придобиват лечебна сила и даряват със здраве и плодородие. Затова в ранната утрин на празника жени и деца излизат, за да берат пролетни цветя и билки. От тях правят китки и венци, които поставят върху менчета с вода и окачват на вратите или на прозорците на къщите. В някои краища на България има и обичай за здраве и благополучие - сутринта хората да се изкъпят в река или да се овалят в росна трева.
На Гергьовден започва и лятната паша на стадата. Първото мляко на този ден се издоява в менче, украсено с китка. Друга традиция, запазила се през вековете, е отдаване на почит на Св. Георги чрез приготвяне на агне за празника. Така стопаните избират първото мъжко животно, родено през годината, което е бяло на цвят. Дават му зеленина, за да има берекет, а за здраве поставят на главата му билков венец.
На трапезата специално място се отделя на обредните хлябове. Тестото за тях се меси в дървени съдове, а квасът се забърква с гергьовска росна вода. Погачите се правят големи по-обем и във форма на кръг, като се украсяват с орнаменти агънца, кошара, гега или овчар. На празничната маса почетно място имат агнешкият курбан и продуктите от мляко. Добавят се още пресен чесън, варено жито, вино и баница.
Символ на празника са и традиционните гергьовски люлки. Те се връзват на зелено дърво, за да може люлеещият се да поеме от силата му. Най-чакан пък е дъждът на Гергьовден, тъй като тогава всяка паднала капка се приема за жълтица.
Окачи на вратата си пролетен венец от свежи цветя, който да е символ на идващото лято. На трапезата пък подреди ваза с люляк, цъфнало клонче от дърво и билки – така ще имаш не само чуден природен аромат, но и ще спазиш една от традициите за деня. Тъй като Гергьовден е наричан „зелен празник“, постели зелена покривка и се старай да има повече елементи в този цвят. За салфетки заложи на бели или такива, които изобразяват или наподобяват другия важен символ - овцата. Подобен ефект може да постигнеш като ги нагънеш, за да изглеждат по-обемни.
За да бъдат още по-атрактивни твоите ястия, направи празничната питка във формата на къдрава овца или пък я добави като орнамент върху погачата. Лика на животното може да вложиш и в салата, като най-лесно ще постигнеш този резултат с карфиол и маслини. Експериментирай и с десерта - мъфини или друго печиво, което да украсиш със сметана, за да се получи ефектът на пухкава бяла овчица.
700 г брашно София Мел Екстра
42 г мая
3 бр. яйца - 2 бр яйца и един белтък за тестото, 1 жълтък за намазване
200 мл. топло прясно мляко
100 мл. хладка вода
50 мл. олио
50 г масло
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
За декорацията:
100 мл вода
щипка сол
1/2 ч.ч. брашно
хранителна боя
В съд се смесват 100 мл. вода, добавя се маята, за да се разтвори с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставя се 3-4 минути да шупне.
Брашното се пресява предварително, добавят се разбитите яйца, без единия жълтък.
Прибавя се прясното мляко, водата, сол, олио и шупналата мая.
Замесва се тесто и се оставя да втаса около 40-50 минути.
Тестото се разделя на 3 части, като едната е по-голяма. От малките топки се разточва средно дебел лист, маже се с размекнато масло. До половината на листа се навива като руло, а останалата част от тестото се реже на ленти. След това се довършва рулото.
Така приготвените 2 рула се слагат по края на тавата, като края на рулата се поставя в долния край на тавата.
Останата по-голяма топка се слага по средата на тавата.
Декорира се по желание с избраните елементи.
Намазва се с останалия жълтък и се оставя настрана да почине за около 30 минути.
За декорациите замесваме тесто от вода, сол и брашно. Разточва се и се изрязват желаните фигурки и елементи. Декорациите също се намазват с жълтък и се залепват за питката с помощта на малко вода.
Питката се пече за първите 10 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса, след което намаляваме на 170 градуса за още 35-40 минути (времето е според фурната).
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ