Гергьовден
6 май

Гергьовден е един от най-светлите и обичани дни от българите, обединяващ няколко празника. На този ден се почита Св. Георги Победоносец, който извършва чудо, преборвайки ламята. Той покровителства земеделците, овчарите и скотовъдите, като с неговия празник се свързва и започването на новата стопанска година. Вярва се, че светецът води лятото, наглежда посевите и вещае за тяхното плодородие. На 6-и май официално се чества и Денят на храбростта и празник на Българската армия. На Гергьовден имен ден празнуват и всички, носещи името Георги и Гергана, както и техните производни.

Традиции и обичаи

Според народните вярвания, в навечерието на Гергьовден водата и растенията придобиват лечебна сила и даряват със здраве и плодородие. Затова в ранната утрин на празника жени и деца излизат, за да берат пролетни цветя и билки. От тях правят китки и венци, които поставят върху менчета с вода и окачват на вратите или на прозорците на къщите. В някои краища на България има и обичай за здраве и благополучие - сутринта хората да се изкъпят в река или да се овалят в росна трева.

На Гергьовден започва и лятната паша на стадата. Първото мляко на този ден се издоява в менче, украсено с китка. Друга традиция, запазила се през вековете, е отдаване на почит на Св. Георги чрез приготвяне на агне за празника. Така стопаните избират първото мъжко животно, родено през годината, което е бяло на цвят. Дават му зеленина, за да има берекет, а за здраве поставят на главата му билков венец.

На трапезата специално място се отделя на обредните хлябове. Тестото за тях се меси в дървени съдове, а квасът се забърква с гергьовска росна вода. Погачите се правят големи по-обем и във форма на кръг, като се украсяват с орнаменти агънца, кошара, гега или овчар. На празничната маса почетно място имат агнешкият курбан и продуктите от мляко. Добавят се още пресен чесън, варено жито, вино и баница.

Символ на празника са и традиционните гергьовски люлки. Те се връзват на зелено дърво, за да може люлеещият се да поеме от силата му. Най-чакан пък е дъждът на Гергьовден, тъй като тогава всяка паднала капка се приема за жълтица.

Декорации

Окачи на вратата си пролетен венец от свежи цветя, който да е символ на идващото лято. На трапезата пък подреди ваза с люляк, цъфнало клонче от дърво и билки – така ще имаш не само чуден природен аромат, но и ще спазиш една от традициите за деня. Тъй като Гергьовден е наричан „зелен празник“, постели зелена покривка и се старай да има повече елементи в този цвят. За салфетки заложи на бели или такива, които изобразяват или наподобяват другия важен символ - овцата. Подобен ефект може да постигнеш като ги нагънеш, за да изглеждат по-обемни.

За да бъдат още по-атрактивни твоите ястия, направи празничната питка във формата на къдрава овца или пък я добави като орнамент върху погачата. Лика на животното може да вложиш и в салата, като най-лесно ще постигнеш този резултат с карфиол и маслини. Експериментирай и с десерта - мъфини или друго печиво, което да украсиш със сметана, за да се получи ефектът на пухкава бяла овчица.

Питка за Гергьовден
Питка, Погача

Необходими продукти:

700 г брашно София Мел Екстра
42 г мая
3 бр. яйца - 2 бр яйца и един белтък за тестото, 1 жълтък за намазване
200 мл. топло прясно мляко
100 мл. хладка вода
50 мл. олио
50 г масло
1 ч.л. сол
2 с.л. захар

За декорацията:
100 мл вода
щипка сол
1/2 ч.ч. брашно
хранителна боя

Начин на приготвяне:

В съд се смесват 100 мл. вода, добавя се маята, за да се разтвори с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставя се 3-4 минути да шупне.

Брашното се пресява предварително, добавят се разбитите яйца, без единия жълтък.
Прибавя се прясното мляко, водата, сол, олио и шупналата мая.
Замесва се тесто и се оставя да втаса около 40-50 минути.
Тестото се разделя на 3 части, като едната е по-голяма. От малките топки се разточва средно дебел лист, маже се с размекнато масло. До половината на листа се навива като руло, а останалата част от тестото се реже на ленти. След това се довършва рулото.
Така приготвените 2 рула се слагат по края на тавата, като края на рулата се поставя в долния край на тавата.
Останата по-голяма топка се слага по средата на тавата.
Декорира се по желание с избраните елементи.
Намазва се с останалия жълтък и се оставя настрана да почине за около 30 минути.
За декорациите замесваме тесто от вода, сол и брашно. Разточва се и се изрязват желаните фигурки и елементи. Декорациите също се намазват с жълтък и се залепват за питката с помощта на малко вода.
Питката се пече за първите 10 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса, след което намаляваме на 170 градуса за още 35-40 минути (времето е според фурната).

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

04.05.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.