Йордановден (Богоявление)
6 януари

Йордановден отбелязва кръщението на Исус Христос от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан. Нарича се още Богоявление, защото се смята, че именно тогава Бог се явил на хората чрез глас, във формата на бял гълъб като дух и физически чрез Христос. По българските земи се нарича още Кръстовден, Водици или Водокръщи. Наименoванията не са случайни, тъй като чрез тях се отдава почит на силата на водата и тя се приема като символ на живота и вечен елемент от света. Празник отбелязват и редица българи, носещи призводни имена на Йордан, Богдан, Божидар.

Традиции и обичаи

Вечерта срещу Йордановден е последната от трите кадени вечери, а на трапезата присъстват само постни ястия. Към тях се прибавя сурово жито и се оставят да догорят свещите от предишните кадени вечери. Народно поверие гласи, че в нощта срещу празника небето се отваря и ако човек си пожелае нещо с цялото си сърце, то ще се сбъдне. Вярва се, че в този момент водата придобива голяма сила, пречиства и става лековита. Затова и традиция на Йордановден повелява всеки член от семейството сутрин да се измие за здраве с богоявленска вода.

На Йордановден стопанката на дома става преди всички и замесва три обредни хляба, за направата на които може да ползва част от светена вода. Първият хляб е за празничния обяд на семейството. Той се прави с купенчета, които представляват пет или седем малки топчета тесто, поставени върху печивото. Вторият хляб се приготвя за гостите, които ще дойдат в дома за празника. Третият се оставя пред прага на дома заедно с вино, наречен за минувачите. Всеки един от тях трябва да си вземе късче от хляба, за да се радва на здраве и късмет през новата година. Трапезата на Йордановден се приготвя постна, като може да присъстват зелеви сарми, колачета, фасул, пълнени с боб чушки, орехи и вино.

Традицията повелява на празника да се извършва кръщене на водата чрез хвърляне на кръст в река или друг водоем. Млади мъже се хвърлят в студените води за него, а който пръв го извади, се радва на добро здраве и благослов през цялата година. На някои места в страната се играе и мъжко хоро в ледената вода за здраве и сполука. Йордановден се счита още и за ден за изцеление от болести чрез силата на водата.

Вярва се, че времето през този свят ден подсказва и каква ще е цялата година напред. Ако е студено и сухо, то хората ги очакват добри и плодородни ниви. Ако пък водата в реките замрази хвърления кръст – всички ще бъдат здрави и честити.

Декорации

За Йордановден зарадвай близките си хора с вкусна и красива трапеза. Придай празничен вид на обредния хляб като го застелиш с традиционни тъка́ни кърпи или пък използваш дървен поднос с орнаменти. Украси го с чемширена клонка, босилек или здравец.

За красива маса в духа на Богоявление използвай покривка в синята гама, която да напомня за магичната сила на кръстената вода. Можеш да използваш и друг символ на празника като белите гълъби, например. Добави ги под формата на свещи или декоративни сувенири. Трапезата можеш да декорираш и с китки босилек, завързани с червен конец, които да са за здраве и благоденствие.

Содена питка за Йордановден
Питка, Погача

Необходими продукти:

4 ч.ч. брашно София Мел Класик
1 с.л. олио
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
300 мл газирана вода

Начин на приготвяне:

Пресятото брашно се поставя в купа. Прави се кладенче и добавят сухите продукти. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя газираната вода. Ако е необходимо се добавя още брашно.

Омесеното тесто се поставя в намазнена тава и се оформя питка с ръце. Надупчва се с вилица на няколко места.

Оставя се да почине за 30 минути, като се покрие с кърпа.

Намазва с няколко капки олио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

06.01.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.