Кръстовден
14 септември

Кръстовден е първият голям празник, който се свързва с настъпването на есента. Освен края на лятото, той бележи и началото на селскостопанските дейности. В някои населени места е известен и като Гроздоберник, тъй като съвпада със започването на гроздобера. Кръстовден се чества и като официален празник на българските огнеборци. Днес своя имен ден отбелязват всички, носещи имената Кръстьо, Кънчо, Кръстан, Красимир и техните производни.

Традиции и обичаи

Според народните вярвания на Кръстовден денят и нощта се кръстосват – изравняват се – след което разменят местата си. Така дневната светлина намалява, вечерите стават по-дълги, а времето се захлажда. Това е и периодът за възобновяването на есенната сеитба на житни култури. За да бъде реколтата богата и плодородна, се раздават малки пресни пити. А за здраве и за омилостивяване на природните стихии, съседи и

близки се черпят с първите чепки узряло грозде. Прието е на този ден да не се извършва никаква домакинска работа, за да не се измете късметът от дома и да не бъдат засегнати посевите.
На празника стопаните стават рано и посещават лозовите масиви и нивите, като извършват символична подготовка за предстоящата оран и отправят благопожелания към земята. През това време най-възрастната жена в дома меси и изпича специален обреден хляб. Той е наречен Кръстова пита и според народната традиция трябва да се разчупи едва когато цялото семейство се е събрало на трапезата. На масата се нареждат само постни ястия, като задължително присъстват печена или варена тиква, зелник и грозде. Не бива обаче да се ядат червени храни – домати, репички, цвекло, ябълки или чушки.

Ако на този ден завали дъжд, се смята за добра поличба. Това означава, че стопанската годината ще бъде добра и ще се отблагодари с богата реколта за положените грижи. Прието е, че след Кръстовден започват да падат и първите есенни слани, затова жените трябва да се погрижат за растенията в градините си. Насажденията се зазимяват, за да се предпазят от студеното време. Мъжете пък пазят кръста си, като го увиват символично с пояс – така няма да ги боли и ще могат да свършат благополучно работа на нивата. Във връзка с това вярване, на Кръстовден се почитат и чакракчиите. Това са народните лечители, които наместват навехнати, изкълчени или счупени крайници.

Декорации

Тъй като Кръстовден е свързан със смяната на сезоните, заложи на есенните декорации и вкусове. За основни цветове използвай вариращи от червено, през жълто и оранжево. Комбинирай ги в салфетките, покривката на масата, а защо не и в приборите. За естествена украса може да използваш сезонни плодове и зеленчуци. Прибави ги като основна съставка към ястията или декорирай с тях по разнообразен и привлекателен вид храната, оформяйки ги в причудливи форми и есенни символи.

При приготвянето на обредния хляб може да добавиш малко въображение, като например орнаменти житен клас върху погачата, гроздови зърна, къща или домашно животно. За да изглежда още по-привлекателна и да впечатлява не само с вкус, но и с визия, използвай боя или естествени оцветители.

И понеже празникът е свързан също с работата на полето и гроздобера, сложи във ваза пъстър букет от диви цветя – лайка, метличина, див карамфил. За да отдадеш почит на гроздобера, можеш да поставиш бутилка с домашно вино или узрели гроздови зърна на специална стойка, заемаща централно място на масата.

Кръстова пита
Питка, Погача

Необходими продукти:

около 500 г брашно София Мел Класик
300 мл топла вода
2 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1 бакпулвер
50 мл. олио за доомесване

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява 3 пъти и се смесва с бакпулвера. Оформя се кладенче и се изсипват солта, захарта и 1 с. л. олио.
Содата се угася в оцета и се добавя към брашното.
Постепенно се привавя по малко вода и се омесва топка тесто. Оставя се да почине за малко.
На струя се добавя 50 мл. олио и отново се меси до меко тесто.
Отделя се парче за направа на украсата.
Тестото се оформя като питка и се поставя в намазнена и поръсена с брашно тава. Поставя се кръста и се надупчва с вилица.
Питата се намазва с 1 с. л. олио и 1 с. л. вода.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, първо за 15 минути отдолу, а след това до готовност на горен и долен реотан.
Горещата питка се поръсва със студена вода и се завива с кърпа.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.09.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.