Свети Николай се приема като владетеля на водната шир. Той е покровител на рибарите и моряците, както и на търговците и банкерите. Вярва се, че е закрилник на семейството и помощник на незадомените. Тъй като Свети Николай е познат навред с чудодейните си и добри дела, чрез които спасява моряци, избавя от беди честни хора и помага на бедните, той е толкова и обичан и ценен, а празникът му се отбелязва от мнозина. На този ден хората, носещи името Николай, както и производните му, отбелязват своя имен ден.
По традиция на празника домакинята става рано сутринта и замесва обреден постен хляб, който се нарича „николайски кравай“. След това преминава към подготвянето на риба, увита в квасено тесто. Специалното празнично ястие е известно като „рибник“. Рибно ястие задължително трябва да присъства на трапезата, тъй като се вярва, че при една морска буря Николай спасява цял кораб с моряци, като запушва пропукания плавателен съд с риба. Когато оцелелите се завърнали на сушата, направили рибен курбан в чест на светията.
По традиция рибата, която се приготвя за празника, трябва да има люспи. При подготвянето ѝ за превръщане в неустоимо ястие, те се отстраняват. Най-големите люспи се раздават на членовете от семейството и се прибират в портфейла за късмет и берекет. Костите на рибата също не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат по течаща вода. Вярва се, че по този начин ще се удвои благополучието, плодородието и семейството. Тъй като рибата е един от помощниците на сътворяване на чудесата на Св. Николай, се смята, че тя е свещена на този ден.
На празничната трапеза се добавят постни ястия като сърми, боб, чушки, варена царевица и жито, за да се уважат Коледните пости. Цялото семейство се събира на трапезата и се прави освещение, като хлябът се разчупва и раздава. По традиция трапезата не бива да се вдига през целия ден.
Врява се, че Никулден е денят, след който може да се постави коледното дръвче и да се започне с украсата на дома за Рождество. Причината е, че Св. Николай е приеман като предшественик на снега. Според преданията от неговата бяла брада идват и първите бели снежинки.
На този ден не се излиза в открито море, а моряците остават на суша, за да не разсърдят светеца.
Превърни Никулден в наистина необикновен ден. Зарадвай всички с празнично украсени ястия и декорации, които изцяло носят духа на рибния светец. Предлагаме ти да спазиш обичаите и да декорираш обредния хляб с три символа – кръст, лодка и риба. Те символизират силата на Свети Николай и чрез тяхното изобразяване се отдава почит на светеца.
За да приготвиш маса за празника, може да използваш салфетки в бяло, синьо или на райе. Избери чинии и подноси, които също да са в синята или бялата гама. От оригами може да направиш лодки, които да очакват гостите, поставени в тяхната посуда. Постави на маста няколко свещника и поднеси празничните деликатеси.
шаран - 1 бр.
ориз - 1 к.ч.
праз - 2 стръка
маслини без костилка - 10 бр.
моркови - 1 - 2 бр.
гъби - 10 бр.
чушка - 1 бр.
стафиди - 2 с.л.
черен пипер
бял пипер
зелен пипер
сол
лимонов сок
лют червен пипер
зехтин
За тестото:
брашно София Мел Екстра - 2 ч.ч.
яйце - 1 бр.
жълтък - 1 бр.
олио - 2 с.л.
оцет - 1 ч.л.
сол - 1 к.л.
вода - около 1 ч.ч.
Шаранът се почиства и се измива хубаво. За предпочитане е да бъде над 3 кг и задължително да има люспи.
В чинийка се омесват хубаво черният, белият и зеленият пипер, а също и солта. Количеството на сухите подправки е според личният вкус на всеки. Когато се омесят хубаво, се втриват в шарана, за да се овкуси хубаво.
Рибата се слага в тава и се полива обилно в лимонов сок. Така престоява /минимум/, докато се приготви плънката. Колкото повече стои така шаранът, толкова по-ароматен става. Оризът се измива и се слага да се вари в подсолена вода. След като е готов, се измива със студена вода. Така не се слепва, а си остава ронлив.
В тенджера или дълбок тиган се налива зехтин. Докато той загрява, се нарязват празът, чушките, гъбите и морковите. Когато зехтинът загрее, зеленчуците се слагат да се запържат. След 2- 3 минути се добавят оризът и стафидите. След още 2-3 минути плънката се маха от котлона.
Отново се слага малко черен пипер, а в плънката също се добавя и малко лют червен пипер. Маслините се нарязват на ситно и се объркват в ориза.
С тази плънка се пълни шаранът.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се всички съставки без единия жълтък и се замесва тесто. От това тесто се оставя малко за украса, а другото се разточва на тънка кора. В тази кора се завива шаранът, като краищата на тестото трябва да останат под рибата.
Тавата, в която ще се пече рибникът, се намазнява и набрашнява, след това се слага вече завитата риба. С оставеното тесто се прави украсата на рибата.
Жълтъкът се разбива и в него се капват 1-2 капки оцет и 1 к.л. олио. С тази смес се намацва рибникът. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 45- 55 минути. Самата коричка на рибника трябва да се зачерви. Когато се извади от фурната, се поръсва леко с вода и се покрива с чиста кърпа за поне 20 минути да си обиколи нивката.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ