Денят е посветен на св. Петър и св. Павел, като с него се поставя началото на празниците през летния период. Вярва се, че Петър има ключ към райските порти, а Павел – пуска светкавиците и прави пожари. Празникът съвпада и с най-важния период от селскостопанската работа – жътвата, също и беритбата на първите плодове, младите животни и забавите. Затова се правят различни обреди, като за да се умилостивят светците, се работи само до обяд. Днес имен ден празнуват и всички, носещи имената Петър, Павел и техните производни, както и Полина, Преслава, Камен.
Според народните вярвания Петровден бележи началото на лятото и възраждането на стопанската година. Прието е на този ден да се извършва домашна и стопанска работа до пладне, за да бъде плодородна и богата реколтата и да се отдаде почит към св. Петър.
Рано сутрин стопаните обикалят нивите и лозята си, като наричат благопожелания за плодородие. След като се приберат, се приготвят обредни колачи и хлябове и се избират първите узрели ябълки-петровки, които се раздават за здраве и късмет. Празникът слага край и на двуседмичните Петрови пости. Затова по стара традиция се приготвя петровско пиле от най-младия петел и така се омилостивяват природните сили, които могат да навредят на посевите. На масата се нареждат още баница със сирене и масло, прясна питка и плодове.
Почетно място на празничната трапеза заема и ястието „бял мъж“, познато също като „кутмач“. Легендата за появата му гласи, че веднъж по време на жътва, свети Петър се явил на работниците на полето и им помогнал с работата. За обяд хората носили прясно сирене и хляб, с които искали да нагостят светеца и да му се отблагодарят за помощта. Силното слънце обаче разтопило сиренето. Тогава свети Петър откъснал няколко житни стръка и ги стрил между ръцете си. Получило се хубаво бяло брашно, с което той поръсил разтопеното сирене. Така всички се нахранили с вкусната каша.
Във връзка с тази легенда, в някои области Петровден е почитан и като празник на овчарите. Рано сутрин стопаните навестяват стадата си в кошарите и опитват първото готово сирене за годината. На този ден се почитат и занаятчиите, а Петровден е приет като празник на много български градове.
Заложи на естествена декорация от сливи и ябълки – първите петровски плодове. Тях може да ги вложиш във вкусни ястия, като основна или допълнителна съставка. Ако ги издълбаеш в интересни орнаменти, може да се получи чудна украса за масата. А също така, ако ги нарежеш по начин, че да се получат форми на цветя, ще имаш свежа декорация и в чиниите.
На трапезата може да поставиш декоративно петле, което е символ на празника, или пък да си направиш сам/а от хартия. Задължително добави свещи в чест на св. Павел, като за тях също може да използваш издълбан плод, в който да ги поставиш. Тъй като празникът е свързан с жътвата, сложи във вазата няколко житни стръка. За цвета на покривки или съдове заложи на жълтото – символизиращо лятното слънце.
На Петровден се организират много забави, затова пренеси тази атмосфера и у дома. За да бъде весело, подготви любима музика, а защо не и някоя игра, с които да се посмеете всички заедно.
130 г брашно София Мел Екстра
700 г прясно краве сирене или моцарела
125 г краве масло
мед или сладко по желание
1. Нарежете сиренето и маслото на средно големи кубчета. Сложете ги в тенджера или по-висока касерола. Добавете към тях 200 мл. вода. Ако използвате прясно сирене, според това колко вода има в него може да намалите количеството на прибавена вода до 120-150 мл. Ако използвате моцарела - 200 мл.
2. Съда се поставя на средно затоплен котлон, като маслото и сиренето се бъркат с дървена лъжица, до пълно хомогенизиране. Ако използвате моцарела, сиренето ще стане на конци при изтегляне нагоре с лъжицата.
3. След като се разтопят напълно, брашното се прибавя на части, като се бърка постоянно. Не трябва да е много гореща сместа, защото има възможност брашното да стане на бучки.
4. Бърка се докато маслото се появи ("избие"). Познава се като за 5-7 секунди спрете да бъркате и ви замирише на пържено масло.
5. След това ястието се оставя настрана да се охлади напълно.
6. При желание се гарнира с мед или сладко.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ