Свети Трифон
1 февруари

Трифоновден е стар български празник, с който се почита Св. Трифон – повелител на лозята, виното, градинарите и кръчмарите. По нов стил се празнува на 1-ви февруари, а по стар – на 14-и. Освен като покровител на лозята, Свети Трифон е почитан и като един от най-славните лечители за своето време. Още приживе той се прославил с добрите си дела и силната вяра. На този ден празнуват хората, носещи имената Трифон, Лозан, Гроздан и производните им.

Традиции и обичаи

Обичаят гласи, че на Трифоновден първа става стопанката на къщата. Тя замесва питка с или без квас, по която да има лозови орнаменти. След като приготви обредния хляб, жената не си мие ръцете от тестото, за да може то да набъбне и да бъде плодородна годината. После сварява кокошка и я пълни с ориз или булгур и пожелава така и реколтата да се увеличи. Приготвила тези ястия, жената слага бъклица вино и изпраща мъжа си на лозето.

Трифоновден се празнува на полето, тъй като е трудов празник. По обичай той отбелязва първото зарязване на лозето за берекет и плодородие. Там мъжете избират Цар на лозето, който трябва да е заможен човек, да е сръчен градинар и да прави хубаво вино. Той се закичва с венец от зарязаните пръчки. След това всички хапват на обща трапеза и се връщат отново, за да продължат с празненствата в дома на Царя на лозето, на площада или пък по къщите.

През това време жените подготвят празнични трапези. На тях задължително трябва да се поднесат ястия, които увеличават обема си, за да може и реколтата да е успешна. Добавят се още пълнена кокошка и кисело зеле, суджук - печен във фурната или на огън, замесва се тутманик и се изпичат ядки. Всички предлагани храни трябва да са така подбрани, че да пасват на вкуса на виното, тъй като се празнува в негова чест.

По традиция празненствата продължават общо три дни и се наричат „трифунци“. Те включват пълни трапези, приготвяне и раздаване на обреден хляб и други обичаи, които в страната се изпълняват по различни начини. През този период жените не бива да плетат, шият или използват ножици.

Декорации

Отдели време за оформянето на обредния хляб. Може да го направиш във форма на грозд или пък да е с традиционна обла форма, като върху нея поставиш лозарски орнаменти – лозов лист, грозденца и други. За да придадеш по-оригинална визия, използвайте зелена и червена боя, за да украсиш направените елементи.

Декорирай и трапезата с червени салфетки, покривка или каре, а защо не и чаши. Придай и още малко цвят с китка здравец. Добави и лозови клонки, от които може да изплетеш венец, в който да поставиш свещ. Приготви декантер за виното, за да може то да диша, да се отвори и да представи всичките си добри качества. Интересен вариант е да поставиш винената бутилка на специална стойка, която да я издига над масата и по този начин да се отдаде почит на неговия празник.

Усукан тутманик
Питка, Погача

Необходими продукти:

550-600 г брашно София Мел Класик
2 големи яйца + 1 жълтък
200 мл прясно мляко
200 г натрошено сирене
125 г масло
1 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
1 пакетче суха мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

Маята се активира в затопленото мляко.
Брашното се пресява и се прави кладенче. Добавят се двете яйца, киселото мляко, олиото, захарта, солта и активираната мая. Омесва се меко тесто, което не лепне.
Оставя се да почине около 20-30 минути.

Тестото се разделя на 4 равни части, всяка от които се разточва на дебела кора с диаметър около 30-35 см.
Маслото се разтопява.
Първата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с натрошеното сирене. Върху нея се поставя втората кора, която също се намазва с масло и поръсва със сирене. Последната кора се намазва само с масло.

След това корире се разрязват на ленти, които се усукват и подреждат в намазнена тава с размер 32 см.
Тутманикът се оставя да втаса на топло до удвояване на обема си.
Намазва се с разбъркания в малко вода жълтък и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до готовност.

Усуканият тутманик се сервира топъл.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.02.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.