Тодоровден
20 март

На този ден се почита Св. Теодор Тирон, а според българските обичаи се отбелязва празникът на Свети Тодор. Народното поверие гласи, че той сваля своите девет кожуха, яхва белия си кон и отива при Бог, за да върне лятото обратно. Затова Тодор е възприеман и като предвестник на пролетта, а образът му винаги е свързван с коня. Оттук идва и другото название на празника – Конски Великден, като се отдава почит и към конете, коневъдите и конния спорт. На този ден празнуват всички с имената Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, както и техните производни.

Традиции и обичаи

Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота след Сирни Заговезни и се изчислява по Луната. Според старите български обичаи се чества цяла седмица, като се нарича Тодорова неделя. Днес обаче най-силно се е запазил същинският празничен ден в събота. Тогава жените приготвят питки с мая, които освен на трапезата, се оставят и в храната на конете - за да бъдат здрави. Мъжете пък подготвят животните, като разресват и сплитат опашките и гривите, добавят мъниста, конци и пендари, за да ги украсят.

След като заведат конете на водопой, мъжете се събират заедно и започват традиционните български кушии – конни надбягвания. Чрез различни състезания със или без препятствия мерят сили и бързина. Конят-първенец печели юзди и лавров венец, а неговият ездач – кърпа и риза. Победоносците минават през къщите и честитят празника. Накрая се събират за кръшни хора и веселба.

На трапезата на Тодоровден задължително трябва да присъстват обредни хлябове. Те се наричат „конче“ или „копито“ и обикновено са в такава форма, украсени са с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Погачите се раздават между домакинствата, за да бъдат хората и животните в тях здрави. Вечерта се поднасят още варено жито, леща и супа от гъби, като в никакъв случай не трябва да присъства праз лук.
Вярва се, че на този ден жените трябва да измият косите си, за да бъдат толкова здрави и лъскави, колкото са гривите на конете. Има обичай и децата да се къпят при изгрев слънце, за да се калят. Това е и денят на първото подстригване след зимата.

Декорации

За да почетеш празника подобаващо, се стреми да декорираш с възможно най-много елементи, които са свързани с конете. Така например може да направиш сладки, питки и бисквити под формата на подкова за здраве и късмет. А защо не да закачиш и на входната врата истинска от метал?
Внеси традиционното украсяване на конете и на масата, като обредния хляб поръсиш с декоративни ядливи перли и топчета. Може да изобразиш с тях различни фигури в духа на празника.
Тъй като Тодоровден се смята за предвестник на пролетта, заложи на по-цветна посуда и на прибори с цветни орнаменти. Добави още ваза с първите пролетни цветя и заедно с тях или около тях направи и украси с чудни нанизи от мъниста. Почети празника и чрез салфетки с образа на кон или пък свещници с подобна форма.

Подкови
Дребни сладки

Необходими продукти:

500 г брашно София Мел Екстра
100 г царевично нишесте
200 г краве масло (на стайна температура)
200 г свинска мас (на стайна температура)
150 г пудра захар
1 яйце
100 г млечен шоколад

Начин на приготвяне:

Брашното, нишестето и пудрата захар се пресяват и разбъркват. Поетапно се добавят маслото и свинската мас, които преди това са престояли 1 час на стайна температура. Добавя се яйцето и се омесва меко тесто, което не лепне. Оставя се да отпочине 15-20 минути.
От тестото се оформят дребни сладки във формата на подкови. Подреждат се в застлана с хартия за печене тава.
Подковите се изпичат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
След като са готови се охлаждат.
Шоколадът се разтапя на водна баня и двата края на подковите се потапят в него.
Подреждат се върху хартията за печене или решетка.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

19.03.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.