Цветница
25 април

Цветница е сред най-обичаните пролетни празници, символизиращ младостта и прераждащата се природа. Тъй като се отбелязва от църквата, но е и дълбоко залегнал в народните традиции, той е познат и под още няколко имена - Връбница, Цветна Неделя, Вая и Куклинден. Празникът всяка година мени своето място в календара, но винаги се пада след Лазаровден и в неделята преди Великден. Освен със своите обичаи, Цветница е известна и като празника на всички хора, които носят имена на цветя, дървета или зеленина.

Традиции и обичаи

На този ден почетно място има върбата, тъй като се смята за лековито растение и първото пробудило се от зимния сън. От нейните клонки се сплитат венци, които се освещават и се поставят на входната врата. Вярва се, че така домът ще бъде предпазен от зли сили и от болести. Оттук идва и едно от наименованията на празника - Връбница.

Смята се още, че върбовите клонки от този ден трябва да се запазят през цялата година и да се използват при различни ритуали за здраве, защото имат вълшебна сила. На Цветница не трябва да се прави подрязване на лози или дървета, за да бъдат плодородни. Обичаят гласи, че призори животните трябва да се изведат на паша, за да бъдат здрави и плодовити.

Древна българска традиция е сутринта на празника всички моми, които са лазарували предния ден, да се събират заедно на река. Всяка от тях трябва да е изплела венец от върбови клонки и да е изпекла „кукла“ – обреден хляб, който е във формата на дете. Първо заедно пеят песни, за да изгонят злите сили. След това се нареждат по поречието на реката или на мост, откъдето пускат по водата венчето и късче от „куклата“. Тази, на която течението ги понесе най-напред, се избира за „кумица“. Смята се, че тя първа ще се омъжи. След това всички девойки продължават да пеят и отиват към първенката, за да празнуват. Целият обичай се нарича кумичене.

Трапезата на Цветница трябва да е постна, но е позволено да присъства и риба. Специално място трябва да се отреди на зелените растения като спанак и лапад, които се сервират на яхния или вложени в други ястия. За финално подслаждане е добре да има плодове или пък сладкиши, които не съдържат яйца и мляко.

Декорации

За да бъде още по-цветна масата ти за Цветница, избери покривка с флорални мотиви. Може да добавиш подобни салфетки, но внимавай да не прекалиш с цветовете. Задължително постави на трапезата ваза с пролетни цветя, като между тях добавиш върбови клонки за здраве и разкош. Така ще получиш и нежен естествен аромат, който ще освежи допълнително празника. Ако пък искаш да се радваш по-дълго на цветна визия, то направи хартиени цветя, които може да използваш и за Великден.

При подредбата на храната в чиниите, заложи на форми на цветя – стават лесно, като редуваш текстури или продукти. Може да добавиш и теменужки или маргаритки не само във вазата, но и в ястията – те са ядливи и са безвредни. А ако идеята не ти допада, то от зеленчуци или плодове направи чудни цветни орнаменти, които да допълнят кулинарната презентация и да внесат още настроение.

Тутманик без месене с лапад
Питка, Погача, Други солени печива

Необходими продукти:

300 г брашно София Мел Класик - предварително пресято
150 г сирене
500 г лапад
4 яйца
1 коф. кисело мляко
100 мл. олио
краве масло
1 ч.л. сода бикарбонат
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Лападът се измива и нарязва на ситно. Слага се в тиган с разтопено масло и се задушава за 4-5 минути. След това се оставя да се охлади напълно.
2. В купа се добавят яйцата, солта и черния пипер. Разбиват се добре.
3. Содата се добавя в киселото мляко. След това тази смес се добавя към разбитите яйца, като се бърка постоянно.
4. На малки порции се прибавя брашното, което предварително се пресява. Бърка се докато се получи хомогенна смес.
5. След като задушения лапад е изстинал напълно, се изтисква от водата, която е останала в него. Прибавя се към яйчената смес.
6. Добавя се натрошеното сирене. Разбърква се с помощта на вилица.
7. Подходяща тавичка се намазва с масло. Сместа се изсипва в тавата, като най-отгоре се добавят парченца масло.
8. Така приготвения тутманик се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, с вентилатор, за около 30-на минути.
9. След като се извади се оставя да изстине напълно и след това се нарязва на парчета, които може да поднесете с допълнително сирене.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

23.04.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.