Фокача


Други солени печива

Необходими продукти:

450 гр. брашно София Мел Пица тип 00
150 гр. грис София Мел
1 пакетче суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
200 мл. прясно мляко
200 мл. вода
80 мл. зехтин
розмарин
морска сол

Начин на приготвяне:

1. В купа смесваме брашното, гриста, лъжичката захар и сухата мая. Разбъркваме всички сухи съставки добре.

2. В друга купа смесваме водата и прясното мляко, които трябва да са хладки. Добавяме 1 с.л. сол и зехтина.

3. Започваме да добавяме постепенно брашнената смес към течните съставки. Месим с ръце в купата, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. След това прехвърляме тестото на плота и го месим още около 8-9 минути, докато се получи меко, но стегнато и не лепкаво тесто. Оставяме го да втаса 1 час.

4. След като тестото е удвоило обема си, го премесваме още веднъж за около 4-5 минути. Тестото трябва да е стегнато.

5. Намазваме тавичката, в която ще печем фокачата, със зехтин. Разстиламе с ръка тестото и го оставяме да втаса повторно още 45 минути.

6. Когато тестото е втасало повторно, правим дупките отгоре с пръсти. Намазваме фокачата със зехтин, поръсваме я с морска сол и розмарин и печем на 200 градуса около 35 минути или до златисто.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Виктория Рангелова от София

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

27.01.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.