Фокача
Други солени печива
Необходими продукти:
450 гр. брашно София Мел Пица тип 00
150 гр. грис София Мел
1 пакетче суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
200 мл. прясно мляко
200 мл. вода
80 мл. зехтин
розмарин
морска сол
Начин на приготвяне:
1. В купа смесваме брашното, гриста, лъжичката захар и сухата мая. Разбъркваме всички сухи съставки добре.
2. В друга купа смесваме водата и прясното мляко, които трябва да са хладки. Добавяме 1 с.л. сол и зехтина.
3. Започваме да добавяме постепенно брашнената смес към течните съставки. Месим с ръце в купата, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. След това прехвърляме тестото на плота и го месим още около 8-9 минути, докато се получи меко, но стегнато и не лепкаво тесто. Оставяме го да втаса 1 час.
4. След като тестото е удвоило обема си, го премесваме още веднъж за около 4-5 минути. Тестото трябва да е стегнато.
5. Намазваме тавичката, в която ще печем фокачата, със зехтин. Разстиламе с ръка тестото и го оставяме да втаса повторно още 45 минути.
6. Когато тестото е втасало повторно, правим дупките отгоре с пръсти. Намазваме фокачата със зехтин, поръсваме я с морска сол и розмарин и печем на 200 градуса около 35 минути или до златисто.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Виктория Рангелова от София

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
