


Фокача
Хлябове и Други солени печива
Необходими продукти:
Съставки за закваската:
200 g брашно София Мел Пица или София Мел Баница
2 g Мая /суха/
250 ml Вода
Съставки за тестото:
Готовата закваска
130 g брашно София Мел Пица или София Мел Баница - /да се предвиди допълнително количество за ръсене на плота, както и за доизмесване на тестото/
4 g Мая / суха /
5 g Сол
20 - 30 g Вода - /4 с.л. /
15 - 20 g Зехтин – /4 с.л/
За гарниране:
Зехтин – 20 - 30 g зехтин /5 с.л./
Сол за поръсване
Листа розмарин
И по желание:
Маслини
Чери домати
Чушки
Червен лук
Копър, магданоз и др. по ваш избор.
Начин на приготвяне:
1.Пригответе закваската - смесете всички изброени съставки в купа, покрийте с фолио и оставете за 12 часа в хладилник.
Препоръчва се за най-добри резултати готовата закваска да се ползва в рамките от 12-тия до 16-тия час.
2. Замесете тесто от готовата закваска, заедно с брашното, мая ,сол, вода и зехтин.
Може да месите “на ръка“, като след хубаво разбъркайте тестото в купата с лъжица или шпатула, и го изсипете на набрашнен плот и месете до гладко тесто. Ако лепне много, поръсете малко брашно, но трябва да внимавате тестото, да остане меко!
Ако месите с робот, спазвайте следните указания:
- месете на ниски обороти до смесване на компонентите/ без зехтина /.
- след това няколко минути на бързи обороти, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.
- минете отново на ниски обороти и добавете 4 с.л. зехтин.
- следва висока степен на месене за около 3-5 min, докато тестото се оформи на топка.
3. Приготвеното тесто по един от двата начина оставете в намаслена със зехтин купа, покрито с фолио да почива 1 час.
4. Извадете го от купата, оформете на топка и го сложете в центъра на тавичката /намаслена със зехтин/, в която ще печете фокачата или го разделете на две, ако тавичките ви са по-малки /напр. с диаметър 20 cm/. Може да ползвате правоъгълни или кръгли тави.
5. Оставете тестото да почива 30 min.
6. Добавете 1 с.л. зехтин върху вече отпочиналото тесто и с ръка го избутайте към краищата на тавичката.
7. Оставете да почива още 20 min.
Към края на 20-те минути включете фурната на 240˚С да загрява.
Поръсете повърхността на тестото с 2 с.л. зехтин и направете „дупки“ като го натискате с пръсти. Украсете по желание или само поръсете с розмарин. Накрая поръсете със сол.
8. Печете до готовност /приятно зачервена отгоре и със златиста коричка отдолу/ според големината на фокачата и особеностите на фурната ви /20-30 min/. 9. Готовата фокача, може да намажете с 2 с.л. Зехтин.
10.Преди да нарежете изчакайте около 10 min.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
