Фокача


Хлябове и Други солени печива

Необходими продукти:

Съставки за закваската:
200 g брашно София Мел Пица или София Мел Баница
2 g Мая /суха/
250 ml Вода

Съставки за тестото:
Готовата закваска
130 g брашно София Мел Пица или София Мел Баница - /да се предвиди допълнително количество за ръсене на плота, както и за доизмесване на тестото/
4 g Мая / суха /
5 g Сол
20 - 30 g Вода - /4 с.л. /
15 - 20 g Зехтин – /4 с.л/

За гарниране:
Зехтин – 20 - 30 g зехтин /5 с.л./
Сол за поръсване
Листа розмарин

И по желание:
Маслини
Чери домати
Чушки
Червен лук
Копър, магданоз и др. по ваш избор.

Начин на приготвяне:

1.Пригответе закваската - смесете всички изброени съставки в купа, покрийте с фолио и оставете за 12 часа в хладилник.
Препоръчва се за най-добри резултати готовата закваска да се ползва в рамките от 12-тия до 16-тия час.

2. Замесете тесто от готовата закваска, заедно с брашното, мая ,сол, вода и зехтин.
Може да месите “на ръка“, като след хубаво разбъркайте тестото в купата с лъжица или шпатула, и го изсипете на набрашнен плот и месете до гладко тесто. Ако лепне много, поръсете малко брашно, но трябва да внимавате тестото, да остане меко!

Ако месите с робот, спазвайте следните указания:
- месете на ниски обороти до смесване на компонентите/ без зехтина /.
- след това няколко минути на бързи обороти, докато тестото започне да се отделя от стените на купата.
- минете отново на ниски обороти и добавете 4 с.л. зехтин.
- следва висока степен на месене за около 3-5 min, докато тестото се оформи на топка.

3. Приготвеното тесто по един от двата начина оставете в намаслена със зехтин купа, покрито с фолио да почива 1 час.

4. Извадете го от купата, оформете на топка и го сложете в центъра на тавичката /намаслена със зехтин/, в която ще печете фокачата или го разделете на две, ако тавичките ви са по-малки /напр. с диаметър 20 cm/. Може да ползвате правоъгълни или кръгли тави.

5. Оставете тестото да почива 30 min.

6. Добавете 1 с.л. зехтин върху вече отпочиналото тесто и с ръка го избутайте към краищата на тавичката.

7. Оставете да почива още 20 min.

Към края на 20-те минути включете фурната на 240˚С да загрява.

Поръсете повърхността на тестото с 2 с.л. зехтин и направете „дупки“ като го натискате с пръсти. Украсете по желание или само поръсете с розмарин. Накрая поръсете със сол.

8. Печете до готовност /приятно зачервена отгоре и със златиста коричка отдолу/ според големината на фокачата и особеностите на фурната ви /20-30 min/. 9. Готовата фокача, може да намажете с 2 с.л. Зехтин.

10.Преди да нарежете изчакайте около 10 min.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

31.01.2024

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.