Хляб с квас - Коледно джудже
Хлябове
Необходими продукти:
150 г пълнозърнесто брашно София Мел
70 г типово брашно
300 г брашно за баница
300 г домашен квас 100% хидратация
100 г йогурт или кисело мляко
200 г студена вода
11 г хималайска сол
2 с. л зехтин
червена боя за хранителни цели
оризово брашно за поръска
голямо желание и любов :)
Начин на приготвяне:
Правенето на хляб с домашен квас е малко трудоемка технология, но затова пък процесът доставя голяма удовлетвореност от здравословната рецепта и прилагането на творческо вдъхновение при направата му!
1. Смесват се течните съставки и брашното в купа. Оставят се да отлежат 1 час, покрити с капак или найлон.
2. Добавя се кваса и се меси тестото. Отлежава 30 мин.
3. Добавя се солта и мазнината, меси се 10-15 мин с ръце или кухненски миксер до еластичност. Отлежава в покрита купа 40 мин.
4. Правят се 2-3 разтягания на тестото през 30 мин.
5. Оформя се тестото на топка върху набрашнен с оризово брашно плот, отлежава 15 мин и след това се оформя като хляб в ратанова форма или купа, застлана с памучна кърпа. Отлежава още 1-2 часа и се поставя в хладилник за 8-12 ч. при температура 4 градуса.
6. Включва се фурната да загрее до 250 градуса заедно с чугунена, глинена или йенска тенджера.
7. Тестото се изважда от хладилника, нарязва се с шпатула до желана форма на джудже и се оформя с бръснарско ножче, поръсва се с оризово брашно и се боядисва шапката с червена сладкарска боя.
8. Поставя се внимателно в тенджерата върху хартия и се пече под капак 15 мин. После без капак още 20 мин при 230 градуса.
9. Оставя се да изстине напълно върху решетка. Едва след това е готово за консумация.
Да ви е сладко с този вкусен и полезен хляб и да донесе празнично настроение на коледната трапеза! :)
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Оксана Руяноска от Благоевград
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване